Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Προφανώς και οι σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας είναι καλές, προφανώς και δύσκολα θα διαταραχθούν, αφού «θα πάνε μαζί μέχρι τέλους», όπως έχουν τονίσει και οι δύο. Παρ'' όλα αυτά η σχετική «αυτονομία» κινήσεων και επιλογών του Πάνου Καμμένου, η οποία υπάρχει πάντα ως αναγκαίο συστατικό μιας κυβερνητικής συνεργασίας δείχνει να προκαλεί έντονες «συννεφιές» στον ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει «πολιτικά» στη διακυβέρνηση Τραμπ. Όλοι θυμούνται άλλωστε τα καλά λόγια για τον Αμερικανό πρόεδρο, τα οποία είχε εκφωνήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον περίφημο κήπο των ρόδων. «Διαπίστωσα από τη συζήτηση ότι ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 Οκτωβρίου.
Στο παζλ των σχέσεων Τραμπ-Τσίπρα εισέρχεται με εμφατικό τρόπο όμως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Η εμφάνιση του Πάνου Καμμένου δίπλα στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην τελετή παράδοσης του καναλιού «Ε» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, μια και ο κ. Καμμένος αναπτύσσει στενές σχέσεις με τον κ. Σαββίδη, τον οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι στις ΗΠΑ.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Ιβάν Σαββίδης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Αμερικανούς, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία την προσπάθεια του ρώσικου παράγοντα για παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στη Βαλκανική χερσόνησο συνολικά. Ο υπουργός Άμυνας δε δείχνει διατεθειμένος να κρύψει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον επιχειρηματία Σαββίδη. Τόσο η παρουσία του στο «Ε» μαζί με τον νέο ιδιοκτήτη όσο και η στελέχωση του φακέλου διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας υπό τον Ιβάν Σαββίδη που είχε κατατεθεί στον πρόσφατο διαγωνισμό, με στελέχη της επιρροής του αποδεικνύουν ότι η σχέση αυτή εδράζεται σε στέρεες βάσεις.
Την ίδια ώρα η δραστηριότητα του κ.Σαββίδη δείχνει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αμερικής. Μόνο τυχαίες δεν ήταν άλλωστε οι αιχμές που άφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ για την επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο σχήμα του οποίου μετέχει ο κ. Σαββίδης.
Ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε επίσης και η παντελής απουσία του υπουργού Άμυνας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο κ. Καμμένος βρισκόταν σε άσκηση των ενόπλων δυνάμεων εκτός πρωτεύουσας, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Αρα τυπικά ήταν απολύτως δικαιολογημένος. Η απουσία όμως του υπουργού Άμυνας ήταν κάτι το οποίο συζητήθηκε στο παρασκήνιο, δίνοντας σε ορισμένους την ευκαιρία να την αποδώσουν σε «απαίτηση» της τουρκικής πλευράς εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων του με την τουρκική ηγεσία. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι σχετικές ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ εναντίον του κ. Καμμένου.Μία ερμηνεία, η οποία δεν επιβεβαιώνεται αλλά θα πρέπει να καταγραφεί.
Παρά τα όσα λέγονται από κυβερνητικής πλευράς, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να είχε κλείσει και το θέμα της πώλησης του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία. Μία υπόθεση που προκάλεσε την «έκρηξη» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει στο επίκεντρο της τον Πάνο Καμμένο. Ο πρωθυπουργός μπορεί να επέλεξε να υπερασπιστεί ο ίδιος τον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά σαφώς θα ήθελε να το είχε αποφύγει. Ένα ζήτημα, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, ενώ καθημερινά πλέον προστίθενται καινούργια επεισόδια.