Ο πόλεμος των συνδικαλιστών δικηγόρων στη δικαιοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

Ο πόλεμος των συνδικαλιστών δικηγόρων στη δικαιοσύνη

Σε ανοικτό πόλεμο με την ηγεσία του Αρείου Πάγου μπαίνει το συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων, τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρός του, Δ. Βερβεσός ελέγχεται σε ηθικό και σε πολιτικό επίπεδο, για ισχυρισμούς σχετικούς με τα Τέμπη, οι οποίοι καταρρίπτονται από τα στοιχεία που ο ίδιος εισέφερε στην ανάκριση μέσα από την έκθεση του Α. Δέδε.

Οι δικηγόροι καταθέτουν σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, αίτημα για τη διερεύνηση πειθαρχικής ευθύνης της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, ενώ παράλληλα θα απέχουν από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Οι κινήσεις κατά της ηγεσίας του ΑΠ, είχαν προαναγγελθεί με μπαράζ τηλεοπτικών συνεντεύξεων του κ. Βερβεσού προ 10ημέρου, με αφορμή την εντολή της εισαγγελέως για πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα διαφθοράς στην Πολεοδομία της Ρόδου.

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δικηγόρων, μιλώντας στο Kontra Channel, ανέφερε απαξιωτικά «έκανε ό,τι έκανε (σ.σ. η Κλάπα στη Ρόδο» υποδεικνύοντας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου».

Ο ίδιος βεβαίως, αγνοεί ανάλογο αίτημα καθώς και την προτροπή να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΣΑ, μετά την ισχυρή πιθανολόγηση, ότι λειτούργησε εν γνώσει του, ως ιμάντας μεταφοράς ψευδών εντυπώσεων σε σχέση με τις συνθήκες του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πέρα από τα στελέχη της κυβέρνησης ακόμη και μέσα στην παράταξή του, ακούγονται πλέον φωνές που εγείρουν θέμα παραίτησής του. Ο Σπύρος Καρανικόλας μέλος του ΔΣΑ και στέλεχος της ΝΔ, συμπύκνωσε την «κατηγορία» που του αποδίδεται. Δηλαδή ότι εργαλειοποιεί - με ευθύνη του - τον θεσμό των συλλειτουργών της ∆ικαιοσύνης, συµµετέχοντας σε πολιτικά παιχνίδια ντροπής και τυμβωρυχίας.

Πολύ πρόσφατα ο κ. Βερβεσός είχε συνηγορήσει υπέρ του καθολικού δικαιώματος της κυρίας Καρυστιανού ως «χαροκαμένης μάνας» ,να λέει ό,τι θέλει κατηγορώντας τον εφέτη ανακριτή για «μπάζωμα της δικογραφίας». Απορρίπτοντας αντίστοιχο δικαίωμα και υποχρέωση της κυρίας Κλάπα να απαντήσει, για ποιο λόγο ανατέθηκε η έρευνα σε εφέτη ανακριτή, με την παράκληση η διαφωνία «να μην εκφράζεται με απειλές, λοιδορία και καθύβριση των θεσμών».

Είναι τόσο εκτός πλαισίου η ηγεσία του Α.Π, ώστε η συνδικαλιστική ηγεσία των δικηγόρων να ζητεί πειθαρχικό έλεγχο, σχεδόν τρεις μήνες πριν να ολοκληρωθεί η θητεία της;

‘Η μήπως είναι το μέσο να δοθεί συλλογική έγκριση στην πολιτική διαχείριση Βερβεσού στην υπόθεση των Τεμπών;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Οι δικηγόροι της χώρας, εδώ και πολύ καιρό, διεκδικούν και απαιτούν την ακύρωση του φορολογικού νόμου σύμφωνα με τον οποίο επιβλήθηκε τεκμαρτή φορολόγηση στα εισοδήματά τους.

Συγκεντρώθηκαν ξανά πριν από λίγες μέρες έξω από το ΣτΕ και ο κ. Βερβεσός έκανε μια δήλωση, η οποία, διαβάζοντας την προσεκτικά απαντά σε τυχόν απορίες για το μένος, τα «μέτωπα» και τις επιδιώξεις.

« Σε αυτήν την υπόθεση μετρήθηκε η Κυβέρνηση διαψεύδοντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες όταν αντιδράσαμε στο νόμο Κατρούγκαλου και επιδεικνύοντας το ίδιο πρόσωπο με τους προκατόχους της. Σε αυτήν την υπόθεση θα μετρηθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αναφορικά με όσα κρισιολόγησε με τις υπ’. αρ. 1880-1891/19 αποφάσεις της και σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/16, ως προς τη μη εξομοίωση των ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς.
Οι δικηγόροι μετρηθήκαμε για άλλη μια φορά με την Ιστορία, τους αγώνες για την υπεράσπιση του κύρους, της αξιοπρέπειας και της επιβίωσης του κλάδου. Θα συνεχίσουμε διεκδικητικά για την επικράτηση των δικαίων αιτημάτων μας, σε όλα τα μέτωπα αυτού του αγώνα».

Ένα από τα μέτωπα του αγώνα στα οποία άρχει και δεν το κρύβει ο κ.Βερβεσός, είναι η υπόθεση των Τεμπών.

Το δεύτερο, είναι αυτό που άνοιξε με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που προειδοποιείται και εντέλλεται να πάρει τις…σωστές αποφάσεις.

ΥΓ: Η σχετική εισήγηση, προκειμένου να ζητηθεί πειθαρχικός έλεγχος της κ. Κλάπα πέρασε στην ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με 33 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Απέχει από την απόλυτη ομοθυμία στην εργαλειοποίηση και της δικαιοσύνης.