Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Οι τριτοκοσμικές εικόνες πριν από μερικές μέρες, που έκαναν το γύρο του κόσμου, με τους Θεσσαλονικείς να λένε το νερό νεράκι έφερε στην επιφάνεια μία ακόμα μεγάλη διαφορά στη φιλοσοφία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στον τομέα της διαχείρισης των κρατικών δομών. Από την μία η αντίληψη που πρεσβεύει και κάνει πράξη, στο μέτρο του δυνατού, η κυβέρνηση.
Στην ΕΥΑΘ για παράδειγμα προτεραιότητα είχαν οι 150 προσλήψεις, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τη συντήρηση του δικτύου. Τα όσα έγιναν άλλωστε στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για δεύτερη σκέψη, αφού όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Έτσι η επιλογή να προηγηθούν οι προσλήψεις, έστω και αν ορισμένοι μπορεί να τις κρίνουν απαραίτητες, από τις εργασίες συντήρησης κρίνεται λάθος.
Την ίδια ώρα στην ΝΔ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί το δημόσιο τομέα, με μοναδικό άξονα το κομματικό του συμφέρον. Ειδικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως κάποιες εταιρείες που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως «μηχανές» για να γίνονται προσλήψεις με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός κομματικού στρατού. Παράλληλα πιστεύουν ότι μέσα από αυτές τις κρατικές δομές η κυβέρνηση διοχετεύει κονδύλια μέσω διαφημιστικών πακέτων στα ΜΜΕ, τα οποία την στηρίζουν.
Και όλα αυτά την περίοδο που σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος εξαιτίας της αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης επίπτωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» να αυξάνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr αμέσως μετά το Πάσχα η ΝΔ θα προχωρήσει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ο οποίος πλέον κατέχει το «χρυσό» μετάλλιο απαισιοδοξίας στην Ευρώπη. Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μείωση των μηνιαίων εξόδων κάθε νοικοκυριού, ελαφρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ένα πρώτο δείγμα έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο realfm, με αφορμή την ΕΥΑΘ. «Απαιτείται στρατηγικός επενδυτής μαζί με μία ισχυρή εποπτική Αρχή που θα διασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές του νερού, ο επενδυτής θα βγάλει τα χρήματά του πρωτίστως από το γεγονός ότι θα ελέγξει την ίδια την ποιότητα του δικτύου» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους μεταξύ των άλλων στους τρόπους μείωσης του κόστους του ρεύματος αλλά και στο πολύ λεπτό θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.