"Είμαι υπέρ της άποψης για ένα Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου μας. Σήμερα, μετά από την πρόταση που κατέθεσε το «Ποτάμι», έστω μισή, αλλά με αρκετά θετικά στοιχεία, δεν προέχει η συζήτηση για το Συνέδριο – ιδρυτικό ή μη – αλλά για μία αξιόπιστη συνεννόηση των φορέων μας, χωρίς λανθασμένα μηνύματα ή στοιχεία υπονόμευσης", δήλωσε σε ομιλία του, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαρτίου 2016.
Ο βουλευτής σημείωσε πως "ζητούμε από τους πολίτες κοινή λογική όσον αφορά την πολιτική τους κρίση. Εμείς μπορούμε να την εφαρμόσουμε στα θέματα που αφορούν στο χώρο μας; Μπορούν να προχωρήσουν τα στελέχη μας σε όσα μας ζητούν οι πολίτες με απλή λογική; Όλοι οι πολίτες που εκφράζονται από το χώρο μας – προοδευτική Παράταξη, σοσιαλδημοκρατία, κεντροαριστερά, κοινοβουλευτικό κέντρο, έχουμε εξαντλήσει τους όρους – μας ζητούν να βρούμε τρόπους για να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε το λαϊκιστικό κύμα δεξιάς-αριστεράς, Τσίπρα και Μητσοτάκη".
"Όπως γνωρίζετε, είμαι υπέρ της άποψης για ένα Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου μας. Σήμερα, μετά από την πρόταση που κατέθεσε το «Ποτάμι», έστω μισή, αλλά με αρκετά θετικά στοιχεία, δεν προέχει η συζήτηση για το Συνέδριο – ιδρυτικό ή μη – αλλά για μία αξιόπιστη συνεννόηση των φορέων μας, χωρίς λανθασμένα μηνύματα ή στοιχεία υπονόμευσης. Έχουμε την εμπειρία της «Ελιάς», της «Πρωτοβουλίας των 58», και άλλων προσπαθειών. Γνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά και τα σωστά. Είχα την ελπίδα πως όλοι κατανοούμε ότι στο δίλημμα ανάμεσα σε ένα μικρό ελεγχόμενο κόμμα και σε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, αυτονόητη επιλογή μας ήταν η δεύτερη".
Τόνισε πως "αν κάποιοι θέλουν επιστροφή στα παλιά, με «διαδικασίες» σαν της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ή «διαδικασίες» με μηχανισμούς για να έχουμε στη Γλανιτσά, στο χωριό μου και σε κάθε χωριό, από έναν στην τοπική οργάνωση, είναι δικό του θέμα. Εμένα προσωπικά τέτοιες «διαδικασίες» δεν με αφορούν. Με αφορά η συζήτηση για μία μεγάλη Παράταξη. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε, από κοινού, σε όλους όσοι μας ακούν – όχι μόνο στις ηγεσίες, αλλά και στα στελέχη και στα μέλη – ότι θέλουμε να έλθουν όλοι, για να γράψουμε όλοι μαζί την ιστορία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Σωστά λοιπόν είπε η Πρόεδρος πως σε ένα μήνα θα επαναξιολογήσουμε αν αυτό προχωρά ή όχι.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μέχρι τώρα δεν πείσαμε τους πολίτες και δεν ανεβήκαμε δημοσκοπικά, γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμη εκλογές Νομαρχιακών Επιτροπών, τους προτείνω να τις κάνουν αύριο, για να προλάβουμε το νέο κύμα δημοσκοπήσεων και να εμφανιστούμε πολύ ενισχυμένοι. Όμως, ας μη βάζουμε εδώ θέματα κομματικού πατριωτισμού και ερωτήματα του τύπου «ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τους άλλους». Δεν υπάρχουν τέτοιοι διαχωρισμοί. Περισσότερο ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, γιατί δεν φύγαμε, μείναμε και θέλουμε να προχωρήσει αυτή η Παράταξη. Και οι πολίτες που ανήκουν στο χώρο μας, έχουν κουραστεί από αυτή τη συζήτηση και δεν τη θέλουν πια. Θέλουν ξανά μία μεγάλη Παράταξη που θα μπορεί να συμβάλλει επάξια στις προσπάθειες της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα".
"Υπάρχει κάποιος που να θέλει να προεδρεύει σε ένα μικρό κόμμα του 4%-5%, το οποίο θα λειτουργεί μηχανιστικά; Προσωπικά δεν το θέλω. Πιστεύω πως πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα μας σε ένα μήνα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε φυσικά όλοι μαζί. Αλλά αν δεν καταθέσουμε την πρότασή μας για να δούμε ποιοι θα έλθουν μαζί μας, τι αξία έχει όλη αυτή η προσπάθεια;
Πέντε χρόνια τώρα λέμε τα ίδια, όμως γιατί δεν καταφέραμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι συνέβη; Πότε θα δώσουμε απαντήσεις;"
Τέλος, ανέφερε πως "πιστεύω πως η Πρόεδρος επιθυμεί πραγματικά να υπάρξει ειλικρινής διάλογος, χωρίς υπονομεύσεις και χωρίς λανθασμένα μηνύματα, για να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη Παράταξη. Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη να εκπροσωπηθεί σε αυτό το διάλογο από τους ανθρώπους που είναι ικανοί, αλλά πιστεύουν και πραγματικά στη διεύρυνση. Δεν αναζητώ κάποιο ρόλο. Θέλω όμως όλοι μαζί, να δούμε ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη μεγάλη".