Την αγωνία του για το ενδεχόμενο να καταστεί αδύνατη η χρήση του αφηγήματος περί ευθυνών της κυβέρνησης για τη διεθνή ενεργειακή κρίση εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που ναι μεν κατηγόρησε τη Ρωσία και τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία εν τούτοις έβαλε αστερίσκους και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε άλλες χώρες. Είπε «όχι» στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού από την Ελλάδα επικαλούμενος το ενδεχόμενο αντιδράσεων και ζήτησε να υπάρξουν αποστάσεις της ΕΕ από το ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενημέρωση του κοινοβουλίου από τον πρωθυπουργό αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και ενέργεια, επιχείρησε να λάβει ίσες αποστάσεις από τη λογική του αναθεωρητισμού που πρεσβεύει ο Πούτιν και τις αντιδράσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο σημείωσε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη συνέχιση πολέμου διότι θα παρασυρθούμε σε λογική αντιποίνων και μηδενισμού» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουνε απέναντι τον ρωσικό λαό όχι τον Πούτιν»
Έκανε λόγο για πογκρόμ που βρίσκεται σε εξέλιξε με διώξεις Ρώσων φοιτητών από πανεπιστήμια, απαγόρευση πολιτιστικών έργων και αθλητικών εκδηλώσεων τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος αφού «Έχουμε απέναντι τον Πούτιν και το καθεστώς του και όχι τον ρωσικό λαό»
Επαναλαμβάνοντας τα περί ειρήνης και διπλωματικών λύσεων αναφέρθηκε σε μια προοπτική επαναφοράς σε έναν «διπολικό» κόσμο Δύσης - Ανατολής, σε έναν «ψυχρό αλλά σκληρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών» και υποστήριξε πως η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παραμείνει στον παραδοσιακό ρόλο της ως γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης και να μη γίνει το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή.
Εξέφρασε ανησυχία για τις πρωτοβουλίες της ελληνικές κυβέρνηση επικεντρώνοντας την κριτική του στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία αλλά και για μια ρητορική που δεν λαμβάνει υπόψη την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας, την κατάσταση στο Αιγαίο.
Στο σημείο αυτό τόνισε την αντίθεσή του στο θέμα του αμυντικού εξοπλισμού που εστάλη στην Ουκρανία λέγοντας ότι έγινε «χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση του ΚΥΣΕΑ χωρίς ενημέρωση πολιτικών δυνάμεων» προσθέτοντας πως η απόφαση ελήφθη μονομερώς κα όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών.
«Ποια είναι η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου» αναρωτήθηκε και σημείωσε πως είναι ώρες εθνικής ευθύνης και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες «Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνο σας. Δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή στην Ελλάδα. Αλλού υπάρχει» είπε επανερχόμενος στη λογική που ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει από τις εκλογές του 2019 απέναντι σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία δεν δύναται να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Λογική που επιχείρησε να επιβάλει και στο θέμα της πανδημίας
Χαρακτήρισε ως ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση μιλώντας για επαναφορά της σε παρωχημένες στρατηγικές και δόγματα του 1950. Πισωγύρισμα που όπως είπε «είναι επικίνδυνο για Ελλάδα και Ευρώπη»
«Ποιος ωφελείται από τη σύγκρουση τον διπολισμό και τον ψυχρό πόλεμο;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν είναι ούτε η ΕΕ ούτε η Ελλάδα, ούτε όμως στο τέλος και η Ρωσία αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά των ΗΠΑ φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο την νεο-αντιαμερικανική πολιτική που δείχνει να υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που αρέσκονται σε μια αντισυστημική λογική όπου η υπερατλαντική υπερδύναμη ευθύνεται για όλα.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις ευθύνες της ΕΕ, η δήλωση πως βασική ευθύνη φέρουν οι επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι δεν βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, την αδυναμία της να έχει ισχυρό ρόλο, την παθητικότητα έναντι των παραβιάσεων που έγιναν στο παρελθόν αλλά και τη στάση του ΝΑΤΟ ήρθε να προστεθεί στη λογική μέσω της οποίας επιχειρούν οι ρωσόφιλοι και οι φορείς της ρωσικής προπαγάνδας να δώσουν άλλοθι στην απόφαση εισβολής στην Ουκρανία.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην απόσταση που πρέπει να έχει η ΕΕ από το ΝΑΤΟ ώστε να μεσολαβήσει για συνομιλίες και διπλωματική λύση.
Πάντως, στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε και την αγωνία του για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά στο σημείο που εκτιμάται πως το αφήγημα περί ευθυνών της κυβέρνησης για την ακρίβεια καταρρέει με την εισβολή Πούτιν που ανέδειξε τον σχεδιασμό που υπήρχε και τις πιέσεις που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση.
«Να μην κάνει η κυβέρνηση την κρίση ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις» είπε και πρόσθεσε σε αυτό το σημείο και το θέμα των εξοπλισμών της χώρας τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένα κλίμα υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια»