Οι 2+1 εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη: Στο «τραπέζι» η στήριξη των αδύναμων πολιτών
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι 2+1 εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη: Στο «τραπέζι» η στήριξη των αδύναμων πολιτών

Τρία μέτρα στήριξης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Έκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, όχι όμως, για νέους φορολογούμενους που θα ήθελαν να υπαχθούν, αλλά για όσους είχαν μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση και την απώλεσεων.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να επιδοτείται και το 2023.

Συγκεκριμένα, στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που δεν είδαν ούτε ευρώ αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της «προσωπικής διαφοράς» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των συντάξεων προχωρά η κυβέρνηση με τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος που θα κυμαίνεται- με βάση εισοδηματικά κριτήρια- από 200 έως 300 ευρώ. Τα ποσά που λάβουν οι συνταξιούχοι, αλλά και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων θα είναι μεταύ αυτών που θα ανακοινώσουν αύριο οι υπουργοί του Οικονομικού επιτελείου. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είπε: «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να μπορούν να επανενταχθούν πληρώνοντας δύο δόσεις, καθώς και ότι θα υπάρξει ρύθμιση 36-72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέα χρέη στην πανδημία, ενώ για τους αγρότες πληροφόρησε πως θα υπάρξει επιδότηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη στις 11.00 π.μ., ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Το βοήθημα στους συνταξιούχους 

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2023» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Υπήρχαν αδικίες στους συνταξιούχους και μάλιστα σε αυτούς που παίρνουν χαμηλές συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς από το νόμο Κατρούγκαλου τόνισε και γνωστοποίησε ότι αναλυτικές εξαγγελίες θα γίνουν την Τετάρτη από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Το εφάπαξ και θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι  «δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά όσο δημιουργείται τέτοιος χώρος θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες».

«Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα και υπόσχεται ότι θα την καταργήσει», ανέφερε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία.

«Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας, όπως σημείωσε, τον προβληματισμό του «για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι τη θεσμοθέτησαν».

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή τη σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλω να θυμίσω έχουν και μνήμη και κρίση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προσθέτοντας:

«Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πώς έκλαιγαν έξω από το 2015 όταν έκλεισαν οι τράπεζες και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτήν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε».

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

 

Για σχέσεις με Τουρκία

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα. «Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει προσφυγική κρίση μετά το σεισμό, ωστόσο, επισήμανε πως η χώρα οφείλει να διαφυλάσσει τα σύνορά της. «Η τελευταία σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό ήταν σημαντική καθώς αναγνωρίστηκε η σημασία που δίνεται στην προστασία των συνόρων την οποία δεν είχαμε δει ποτέ σε αυτή την ένταση», τόνισε και σημείωσε πως «κατανοούμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας και αυτή η πολιτική κατακρίθηκε και δεν αναφέρομαι μόνο στα Fake news για τη μικρή Μαρία που υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ζητήσει ακόμα συγγνώμη».

Ιδιωτικό χρέος και νέες παρεμβάσεις

«Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα», είπε και  γνωστοποίησε ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν πληρώνοντας δύο δόσεις, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στις ρυθμίσεις των δόσεων όσοι βγήκαν εκτός ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου.

Διευκρίνισε ακόμα, ότι θα υπάρξει και ρύθμιση 36-72 δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέα χρέη κατά την πανδημία. «Ο εξωδικαστικός έχει οδηγήσει σε ρυθμίσεις χρεών 1 δισ. ευρώ» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επιδότηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο του 2023.

«Το κόστος παραγωγής είναι πλέον υψηλό, αλλά και οι τιμές π.χ. στο γάλα είναι υψηλές, καθώς αντιμετωπίσθηκαν οι παράνομες ελληνοποιήσεις», σημείωσε αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις που δέχονται οι παραγωγοί από τη διεθνή αύξηση  των τιμών των πρώτων υλών.

Για τις εκλογές

«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν πλην κάποιες εβδομάδες. Εγώ και η ΝΔ θα κατέβουμε με κλίμα θετικού λόγου και θετικής προοπτικής για όσα μπορούν να γίνουν» ανέφερε λέγοντας ότι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να μιλάει θετικά.

«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα γιατί αναλώνει όλο τον χρόνο λέγοντας πόσο αντιδημοκρατικοί είμαστε, για το να κάνει το μαύρο - άσπρο. Εγώ έχω απαντήσει γιατί θέλει να συσπειρώσει το κοινό του μπας και φτάσει το ποσοστό του 2019 όχι γιατί έχει ελπίδα ότι θα μπορέσει να φτάσει τη ΝΔ» εκτίμησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί κυβέρνησης ηττημένων. Η αναφορά που είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση στη ΔΕΘ ισχύει. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων».

Και συνέχισε: «Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει».

Σε ερώτηση για αν θα υπάρξουν χρίσματα από τη ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει εκ νέου τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη στήριξή της, ενώ για τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης είπε πως «η ΝΔ παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και σε αυτό θα συνεχίσουμε». «Δεν φοράμε κομματικές παρωπίδες στις συνεργασίες με τους δημάρχους. Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν τους καλύτερους με ένα νέο σύστημα που δεν θα προκαλέσει φαινόμενα παράλυσης όπως αυτά της απλής αναλογικής», πρόσθεσε.

«Εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές από ό,τι το 2019. Από εκεί και πέρα το κάθε στέλεχος είναι ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες», είπε.

Για υπογεννητικότητα

Ως προς την υπογεννητικότητα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυταπάτες, υπάρχουν δυσκολίες και οι πολιτικές δεν αλλάζουν την εικόνα από την επόμενη ημέρα, αλλά στην επόμενη απογραφή του 2030 ευελπιστούμε να έχουν γίνει έως τότε βήματα που να  αναστρέψουν αυτήν την εικόνα, λέγοντας ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Δεν έχει αλλάξει η θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την υλοποίησή της και διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον.

Οι αναπτυξιακές πολιτικές στη Δυτ. Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός έδωσε το πλέγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη δυτική Μακεδονία, εκτιμώντας ότι η περιοχή θα μπορεί να γίνει κόμβος «πράσινης» ενέργειας και πρότυπο «πράσινης μετάβασης».

Υπάρχει σχέδιο για την μετά τον λιγνίτη εποχή, υπάρχει σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους και σαφή χρονοδιαγράμματα, σημείωσε και αναγνώρισε ότι υπάρχει καχυποψία, η οποία, όπως τόνισε, μπορεί να ξεπεραστεί. «Φεύγω ποιο αισιόδοξος από τη δυτική Μακεδονία» επισήμανε, εκτιμώντας ότι μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Για την Καστοριά συγκεκριμένα είπε ότι σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα με τη ΔΥΠΑ για 4.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της γούνας.

Έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση στον τομέα της Υγείας, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο και εκεί θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τα κίνητρα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ βοήθημα 200 - 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Οχι μόνο αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ αλλά πλέον συζητά σημαντικές επενδύσεις