Μπορεί η συζήτηση στην «Ώρα του πρωθυπουργού» να ήταν για τον πρωτογενή τομέα, που παραδοσιακά κάθε Ιανουάριο μπαίνει σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν αιχμές, που προδιαθέτουν για το περιεχόμενο της σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.
Οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έκαναν σαφές, ότι για την κυβέρνηση, επίδικο της επόμενης περιόδου θα είναι η αποδόμηση των προτάσεων, που το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο επίκεντρο, καθιστώντας το μια αναξιόπιστη αντιπολίτευση -κατά συνέπεια και κυβέρνηση- και η προβολή της Νέας Δημοκρατίας ως τη δύναμη, που διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον ρευστότητας διεθνώς, με το συγκροτημένο πρόγραμμα, που έχει ανάγκη η χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την επέτειο ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τη συμπλήρωση 10 ετών «από την αρχή του ολέθριου λαϊκισμού για τη χώρα», βάλλοντας ευθέως κατά της Χαριλάου Τρικούπη. «Φοβάμαι ότι επιχειρείτε να επιφέρετε αυτό τον λαϊκισμό με άλλο πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνοντας ουσιαστικά περιεχόμενο στην αποστροφή «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», που ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό τα κυβερνητικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ.
«Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023 και είδαμε τα αποτελέσματα, γίνατε αντιπολίτευση από καραμπόλα, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε και μια πολιτική καραμπόλας» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Μητσοτάκη. Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους και οι αναφορές του στις θέσεις, που διατυπώνουν τόσο ο πρόεδρος, όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Κλιμακώνοντας, μάλιστα, την κριτική της κυβέρνησης, που έχει διατυπωθεί από τη στιγμή, που προέκυψε το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα σούπερ μάρκετ» εξηγώντας ότι «τα μισά στελέχη σχεδιάζουν συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για συνεργασία με άλλα κόμματα αλλά όχι με τη ΝΔ. Στην πρώτη περίπτωση ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βελόπουλος».
Κατά μέτωπο επίθεση και για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι λειτουργεί ως μια «αφοριστική αντιπολίτευση», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Χαριλάου Τρικούπη ψήφισε τρεις φορές τον κ. Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, υπεραμυνόμενος, μάλιστα, τόσο της επιλογής του όσο και του πολιτικού του χώρου, αντέτεινε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι «υπάρχουν και από αυτή την πλευρά πρόσωπα που μπορούν να είναι συναινετικά», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μονοπώλιο στη συναίνεση δεν έχετε». Αντιστρέφοντας την κριτική, σημείωσε δεικτικά ότι «τη στήριξη στον Τάσο Γιαννίτση θα ήταν προτιμότερο να την έχετε δώσει πριν από 25 χρόνια» και υπενθύμισε τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, όταν προεκλογικά δεν είχε προσφέρει στήριξη στον Κάρολο Παπούλια και το έπραξε μετά τις εκλογές, επιλέγοντας πρόσωπο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
«Η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, θα πορευτείτε όπως νομίζετε, εμείς είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίζουμε το παρελθόν σας», ήταν η καταληκτική του φράση, σημειώνοντας ότι «η χώρα πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια σε ένα ρευστό περιβάλλον», δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της κυβερνητικής στόχευσης στο πεδίο της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τη γραμμή της καθολικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ το βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέχει στο κοινοβούλιο. Έτσι, ήταν εκείνος, που έθεσε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, προσάπτοντας αναντιστοιχία λόγων και έργων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι παρά τις διακηρύξεις περί συναίνεσης στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, επέλεξε πρόσωπο από το κομματικό του στρατόπεδο. «Θα μετρηθεί πόσο συναινετικό ήταν, από το πόσο κοντά στο 180 θα βρίσκεται» είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας ουσιαστικά ο ίδιος πήχη στις ψηφοφορίες, που αρχίζουν το Σάββατο και στις οποίες, εκτός από τον κ.Τασούλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους έτερους υποψηφίους, που προτείνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Γιαννίτση και Λούκα Κατσέλη. Διατηρώντας την αντιπολιτευτική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, όπως και στις υποκλοπές, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η ευθεία αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφηκε και στο επίσημο θέμα της συζήτησης, τον αγροτικό τομέα,
Ο πρωθυπουργός, με σημείο εκκίνησης την κριτική, αλλά κυρίως τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, μίλησε για υποκρισία, παρουσίαση μιας στρεβλούς και ψευδούς εικόνας και εύκολα τσιτάτα, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» για το ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στα έξι χρόνια, που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μιλά σαν να ορκίστηκε χθες, με fake news, κάνοντας λόγο ακόμη και για μιντιακό σύστημα που στηρίζει την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση έχει υψώσει αναχώματα και θέλει να μετατρέψει τον πρωτογενή τομέα σε ανταγωνιστικό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας το σύνολο των παρεμβάσεων, που έχουν αναληφθεί και επιμένοντας ιδιαίτερα στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα, αλλά και στο αίτημα, που οδήγησε τους αγρότες πέρυσι στα μπλόκα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. «Αυτή είναι η κυβέρνηση που άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών όταν τέτοια εποχή είχαν βγει πέρυσι στα μπλόκα που αποτελεί εθιμικό δικαίωμα των αγροτών. Τους φώναξα και άκουσα 2+1 αιτήματα: τη μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Έγινε από αυτή την κυβέρνηση και εφαρμόζεται το 2025». Απαντώντας, μάλιστα, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο αγρότης να παίρνει πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία, ο πρωθυπουργός μίλησε για «συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο».
«Έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών», σημείωσε στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο Νίκος Αδρουλάκης, ζητώντας απαντήσεις για όλα τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και επιρρίπτοντας ευθύνες ολιγωρίας και αδιαφορίας στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση στη Βουλή την παραμονή της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή ΠτΔ έκανε ξεκάθαρο ότι το πολιτικό πινγκ πονγκ του επόμενου διαστήματος θα διεξαχθεί μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε υψηλούς πλέον τόνους, με κεντρικό διακύβευμα την εκλογική μάχη στο τέλος της τετραετίας.