Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και συζήτησαν για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ ήταν αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κυρία Μέτσολα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Ικανοποιημένη η Αθήνα από τα συμπεράσματα επί των ευρωτουρκικών - Τι θα πει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης
Εν τω μεταξύ, θετικά αποτιμά η Αθήνα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Με βάση το κείμενο συμπερασμάτων που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες, αργά τη νύχτα της Τετάρτης, προκύπτει ότι οι οι διεργασίες ανάμεσα σε ΕΕ και Άγκυρα θα γίνονται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους αλλά με έναν αστερίσκο: θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αυτό συνεπάγεται, με απλά λόγια, ότι κάθε κράτος - μέλος θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ικανοποιημένος ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου, , στα οποία αναγνωρίζεται πώς μπορεί οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προοδεύσουν, ωστόσο η Άγκυρα θα αξιολογείται διαρκώς για τη στάση της και δεν θα θεωρείται τίποτα δεδομένο.
Επί τάπητος η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας - Τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Κατά τα λοιπά, η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής έχει ως κυρίαρχο θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ζήτημα θεωρείται κρίσιμο για την Ευρώπη των 27, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αρκετές και σύνθετες, οπότε απαιτείται εγρήγορση και καλύτερος συντονισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.
Δίνοντας χθες το στίγμα των προθέσεών του είπε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης συνδέεται τελικά με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η Ελλάδα - όπως σημείωσε - αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.