Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν προς τη Βρετανία ότι θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική και οικονομική σύγχυση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
J.C. Juncker: «Θέλουμε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό»
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, δήλωσε ότι αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του remain η επιστολή για το άρθρο 50 θα πρέπει να έρθει μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ αν είναι από το στρατόπεδο του leave την επόμενη ακριβώς ημέρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως χωρίς ειδοποίηση για το άρθρο 50 δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση λέγοντας χαρακτηριστικά «no notification no negotiation».
Ο κ. Juncker δήλωσε πως δεν κατανοεί γιατί θέλουν χρόνο όσοι ήταν υπέρ του Brexit και πρόσθεσε πως πίστευε ότι ότι έπρεπε να έχουν ήδη ένα σχέδιο.
Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον κ. Cameron, είπε ότι τον συμπαθεί ως άτομο και πως η φιλία μαζί του όπως και με τη Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει.
Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Tusk σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.
D. Cameron: Δεν γυρνάμε την πλάτη στην Ευρώπη
«Είμαι εδώ για τελευταία φορά στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής των «28».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Cameron, η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα συνεχίζει να είναι εταίρος, φίλος και σύμμαχος των κρατών μελών της ΕΕ και μοιράζεται μαζί τους την ίδια ιστορία και τις ίδιες αξίες.
Παράλληλα δήλωσε πως μέχρι να υπάρξει πλήρης έξοδος «της Βρετανίας, θα είμαστε μέλος της Ε.Ε. με όλα τα προνόμια που έχουμε αυτή τη στιγμή», ενώ ξεκαθάρισε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ένωση θα γίνει από τον επόμενο πρωθυπουργό και πως ο ίδιος δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε σχετική κίνηση παρά τις πιέσεις που δέχεται.
D. Tusk: Θα περιμένουμε να γίνουν οι διεργασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Mark Rutte δήλωσε πως σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού και πως «θα περιμένουμε τη Βρετανία για να προχωρήσει τις διαδικασίες».
O κ. Tusk αναγνώρισε πως η διαδικασία του Brexit ήταν ένα σημαντικό γεγονός και επιβεβαίωσε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει από τον διάδοχο του κ. Cameron.
Τέλος, ο Mark Rutte δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα».
Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
.@JunckerEU "I like @David_Cameron as a person. Our friendship with him and the #UK will remain." #EUCO #EUref pic.twitter.com/NW5q9Tf3ye
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) 28 Ιουνίου 2016
A. Merkel: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευχολόγια
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αngela Merkel είπε χθες ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε δηλώσεις της στο τέλος της πρώτης μέρας της συνόδου, η Merkel περιέγραψε τις συνομιλίες με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron ως «σοβαρές» αλλά «φιλικές». Πρόσθεσε ότι δεν ήταν η στιγμή για θλίψη ή θυμό, αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναζητήσει λύση στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα.
«Θέλω να πω ξεκάθαρα απόψε ότι δεν βλέπω τρόπο να αντιστραφεί αυτό», είπε η Merkel όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η Βρετανία. «Χρειάζεται όλοι μας να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευχολόγια».
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το Brexit.
«Υπάρχουν μερικοί εδώ που λένε ότι λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας δεν θα πρέπει να κυνηγήσουμε το θέμα γιατί ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας έχει φύγει. Νομίζω ότι αυτή είναι λάθος τακτική. Είτε τη θέλουμε (τη συμφωνία) και ολοκληρώνουμε τις συνομιλίες, είτε δεν τη θέλουμε. Για μένα δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσουμε τις συνομιλίες», πρόσθεσε.
F. Hollande: Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.
Μετά την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Hollande τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης - αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.
«Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
- D. Tusk: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαδικασίες «διαζυγίου» με τη Βρετανία σήμερα