Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζει το Μαξίμου, για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζει βαθιά κοινωνικό.
Όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος που θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Ενισχύουμε την αποτρεπτική φύλαξη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας.
Όσον αφορά στην αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί με:
(α) με την ταχεία εξέταση του ασύλου,
(β) τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και
(γ) την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Παράλληλα, η διαρκής παρακολούθηση των διαδικασιών θα εξασφαλίζει την αποφυγή καθυστερήσεων, ενώ η λειτουργία κλειστών κέντρων θα γίνει προκειμένου να καταστεί εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών. Στην κυβέρνηση τονίζουν ακόμα ότι τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές). Κλείνουμε οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου.
Σχετικά με τους δικαιούμενους διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείτε συσσώρευση πληθυσμών. Η προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία για το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα χρειάζεται να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Αναφορικά με τις ΜΚΟ, σημειώνεται ότι αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις όποιες δυσλειτουργίες όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση και των παρόχων και του προσωπικού, καθώς και με μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.
Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, τονίζει το Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, ενώ ενημερώνει παράλληλα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.
Βασικό ρόλο, δε, θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Σχετικά με τους επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι:
Ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Τέλος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.