Κάποιοι περίμεναν στην γωνία την Ελλάδα. Ορισμένοι άλλοι θεωρούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε το «λάθος» που θα εξυπηρετούσε την άλλη πλευρά. Όπως αποδεικνύεται τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν. Η ψύχραιμη και θεσμική στάση της Αθήνας που είχε ως στόχο να καταδείξει ότι η πηγή της έντασης στην περιοχή είναι οι ενέργειες της Τουρκίας, δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα.
Ήταν αρχές Ιουνίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση. Να αναδείξει την ευρύτερη ευρωτουρκική διάσταση και τη διάσταση ασφαλείας που έχει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Μία επιλογή, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής , από ορισμένους που αποζητούσαν “σκληρές” αντιδράσεις.
Τότε ο πρωθυπουργός είχε χτυπήσει «καμπανάκι» για την τουρκική παραβατικότητα με σχετικές επιστολές στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, θέτοντας το πλαίσιο της συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους .
Από την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ανακοίνωσε την παράνομη Navtex, στις 10 Αυγούστου το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο “απομόνωσης” του Ταγίπ Ερντογάν.
Το αποτρεπτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις , «προϋπόθεση για την ειρήνη», όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην 115 ΠΜ της Αεροπορικής Βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα ήταν ο άξονας της στρατηγικής. Μία στρατηγική που σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παράνομη NAVTEX, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα που καλεί σε αποκλιμάκωση. Η ενεργοποίηση της διπλωματίας από την κυβέρνηση αποδίδει, διεθνοποιεί το ζήτημα της Τουρκίας και έχει πλέον καταστήσει κοινό τόπο στους εταίρους ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας συνιστά «πρόκληση» για ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης ως ακόμη μια ευκαιρία για να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση η οποία στο παρελθόν θα έπεφτε στο κενό εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι 27 σπανίως συζητούν κάτι εκτός ατζέντας, το οποίο δεν έχει προετοιμαστεί σωστά.
Ήταν η δεύτερη φορά, μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της 14ης Αυγούστου, που το ζήτημα τέθηκε σε επίπεδο Ε.Ε, στοιχείο που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες “κλείνουν σταθερά το μάτι” στον Τούρκο πρόεδρο μοιάζουν να θέλουν να τηρήσουν κάποια απόσταση ασφαλείας.
Η πρώτη ουσιαστική πάντως συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων αναμένεται να γίνει στις 27 Αυγούστου, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell αναμένεται να παρουσιάσει ένα options paper, μια λίστα επιλογών για κυρώσεις με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία που θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πριν την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση στην Ευρώπη για την Τουρκία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης είχαν ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να υπάρξει ειδική Σύνοδος για την Τουρκία.
Στοιχείο κλειδί για την μικρή μεν αλλά ευδιάκριτη δε στροφή της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία είναι η ανοιχτή γραμμή του κ.Μητσοτάκη με όλους τους βασικούς παίχτες. Στην ταραγμένη αυτή περίοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε μεταξύ άλλων ηγετών με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Sisi, ενώ βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η ενεργοποίηση της Γαλλίας και η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NΑVTEX, έστειλε μηνύματα τόσο προς την τουρκική πλευρά, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα (που προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον ξένο Τύπο) ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους που τη στηρίζουν έμπρακτα στη βάση του διεθνούς δικαίου.