Χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε τον έναν από τους δύο πολιτικούς στόχους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παραμονή του στη ΔΕΘ. Ο πρώτος ήταν το «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου κάτι που επετεύχθη ευθύς εξαρχής στη συνέντευξη τύπου.
Ο δεύτερος ήταν να θέσει την κοινωνία προς των ευθυνών της σε σχέση με τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ένας στόχος που έγινε πράξη μέσα από την αναλυτική περιγραφή των πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων της πρώτης κάλπης.
Για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη σαφήνεια και σε τόσο μεγάλη έκταση ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την απλή αναλογική.
«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλουμε τα σημερινά δεδομένα, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα (με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ). Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έμεινε εκεί και προσωποποίησε τους πιθανούς εκλογικούς συσχετισμούς για πρώτη φορά, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα.
«Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα. Θέλω να το φανταστούν αυτό οι Έλληνες πολίτες. Θέλω να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια πιθανότητα» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στην κάλπη της πρώτης Κυριακής μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται. Αποτελεί στρατηγική κίνηση και μάλιστα τα όσα είπε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θα τα επαναλαμβάνει στο εξής όλο και πιο συχνά στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να ενισχύσει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τη σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να αυξήσει την επιρροή του πρωθυπουργού. Έτσι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα ισοδυναμεί με την αρχή για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη.
Είναι σαφές ότι το «κάψιμο» κάθε σκέψης για αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιστά μονόδρομο την επίτευξη ενός μεγάλου εκλογικού ποσοστού την πρώτη Κυριακή ώστε μερικές εβδομάδες αργότερα η ΝΔ να επιχειρήσει την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Σε αντίθεση περίπτωση το «151» θα είναι δύσκολο να πιαστεί.