Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την παραίτηση: «Με ενόχλησε που με κατηγόρησαν για παλινωδίες»
Eurokinissi
Eurokinissi
Χρ. Παπαδημητρίου

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την παραίτηση: «Με ενόχλησε που με κατηγόρησαν για παλινωδίες»

Στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, προέβη ο Χρήστος Παπαδημητρίου, δηλώνοντας: «Έκανα ό,τι μπορούσα για να εξασφαλίσω την αλήθεια». 

Μιλώντας στην κάμερα του Alpha, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η αποχώρησή του σχετίζεται με «λόγους ευθιξίας και οικογενειακούς λόγους», ενώ έκανε λόγο για απειλητικά σημειώματα, τα οποία βρήκε στο αυτοκίνητό του δύο συνεχόμενες ημέρες.

«Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι κατηγορήθηκα εγώ ότι παλινωδώ, όταν δύο κορυφαία πανεπιστήμια που επικαλέστηκε η ομάδα διερεύνησης και οι ειδικοί του ERA, ανακάλεσαν τη στήριξή τους στο πόρισμα την Παρασκευή και την Κυριακή. Άρα παλινωδώ εγώ που είμαι υποχρεωμένος νομικά να σεβαστώ το αίτημά τους να αποσυρθούν από το πόρισμα και όχι αυτοί που έγραψαν το πόρισμα με αυτές τις αναφορές», δήλωσε. 

Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, τόνισε πως η δική του στάση παρεξηγήθηκε. 

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή του κ. Παπαδημητρίου είχε στόχο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ FM το πρωί της Τετάρτης (09/04) δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Πράγματι ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες».

Ο κ. Παπαδημητρίου πρότεινε ως λύση την εκ νέου αξιολόγηση των στοιχείων μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης: «Η πρότασή μου είναι μια διεπιστημονική επιτροπή με τους κορυφαίους καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων και τη συμμετοχή της ειδικής σε εκρήξεις Σχολής Ευελπίδων, ώστε μέσα από διεπιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των φορέων να καταστεί δυνατό να βγει ένα ή  - μη δυνατόν - αμφισβητούμενο επιστημονικά συμπέρασμα».

Η επιστολή παραίτησης του κ. Παπαδημητρίου είχε σταλεί προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κώστα Κυρανάκη.

«Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του.

Η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διφορούμενες τοποθετήσεις του αναφορικά με το ζήτημα της πυρόσφαιρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του ζητήθηκε η παραίτηση αλλά ήταν οικειοθελής

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του κ. Παπαδημητρίου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.

Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου