«Τσεκ» στη λίστα των πολιτικών, που σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει έως την κάλπη των ευρωεκλογών, βάζει η κυβέρνηση. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να επιταχύνει την προώθηση σειράς νομοσχεδίων τους πρώτους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, ήταν σαφής.
Από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα έχουν «περάσει» σειρά νομοθετημάτων, όπως η επιστολική ψήφος, η ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι νέοι ποινικοί κώδικες, ο νέος δικαστικός χάρτης, οι αλλαγές στο εργασιακό, τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων δημοσίων φορέων, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα επόμενα «στοιχήματα» για το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι την 9η Ιουνίου, είναι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το πεδίο των μεταρρυθμίσεων δεν αποτελεί μόνο περιεχόμενο ενός κυβερνητικού προγράμματος. Αποτελεί και πεδίο ιδεολογικο-πολιτικών διαφορών και αντιπαραθέσεων. Και το σχέδιο νόμου, που επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, αναδεικνύεται σε ένα από τα κομβικά σημεία των νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Η στάση κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, είναι αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη. Η ιδεολογική τους τοποθέτηση, ευθέως αντίθετη, δεν αφήνει περιθώρια διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση βάζει στο «κάδρο» της κριτικής τη Χαριλάου Τρικούπη, που, όπως και στην επιστολική ψήφο, ξεκίνησε υπερθεματίζοντας τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, για να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δηλώσει ξεκάθαρα πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού», ο οποίος επικαλείται «τις πιο “ασόβαρες” δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο», ενώ περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως «ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα».
Ήδη, από την εξαγγελία των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσδώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στη στάση των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι θα αποδειχθεί στην πράξη η προοδευτικότητα κάθε μιας.
Ακριβώς πάνω σε αυτό τον «καμβά» αναμένεται να είναι και η στρατηγική αντιπαράθεσης, που θα επιλέξει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε τομές, ακόμη και αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις μειοψηφιών, όπως λέει, σε αντίθεση με κόμματα «αγκυλωμένα» σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, όπως επισημαίνουν στελέχη της.
Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παίρνει πλέον την κοινοβουλευτική οδό, αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου. Επόμενος σταθμός στην κυβερνητική ατζέντα, η 22α Μαρτίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η ενίσχυση των εισοδημάτων με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, αποτελεί κεντρικό στόχο τετραετίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιστρέφει στην κοινωνία.
Κυρίως, σε μια περίοδο, που ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν σε αυτά, η αύξηση των μισθών προβάλλεται από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη ως η μόνη σταθερή και μόνιμη απάντηση.
Αρχές Απριλίου προγραμματίζεται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που ουσιαστικά θα σημάνει και την αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ακολουθήσει το «μοτίβο» των εθνικών εκλογών, που περιλαμβάνει περιοδείες, εμφανίσεις και συναντήσεις με πολίτες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να επικοινωνήσει το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης για την κυβέρνηση.
Ένα διακύβευμα, που περιγράφεται στην ενδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ως μιας δύναμης, που, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά για τους Έλληνες –φέρνοντας ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΚΑΠ- αλλά και την επαναβεβαίωση της στήριξης των πολιτών στην κυβέρνησή του, έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.
Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει ένας νέος γύρος διεργασιών για την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της, ωστόσο ακόμη δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει» το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου.
Το ενδεχόμενο να συνεχίσει με μια δεύτερη θητεία ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι απολύτως ανοιχτό, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τη λίστα των ενδιαφερομένων να μεγαλώνει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται την επόμενη ημέρα να αποφασίσει και να μοιράσει ρόλους σε στελέχη με τα οποία έχει συνεργαστεί και έχουν την εμπιστοσύνη του.