Του Τάσου Ευαγγελίου
Όπως και να το δει κανείς οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας δεν εντάσσονται στις παραδοσιακές διπλωματικές βάσεις μεταξύ δύο πλευρών. Οι εκπρόσωποι της γηραιάς Ηπείρου κινούνται με βάση συγκεκριμένα εγχειρίδια έχοντας απέναντι τους πρόσωπα που βλέπουν τις διμερείς σχέσεις ως ένα παζάρι.
Ένα παζάρι που όμως έχει ως βάση το "Δώσε μου αυτό που θέλω για να σου δώσω αυτό που θέλω". Και στη Βάρνα η τακτική του Τούρκου προέδρου κινήθηκε σε αυτή ακριβώς τη βάση εμφανίζοντας ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό των τελευταίων μηνών αν και στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο υπήρξαν σαφείς αναφορές στο τι μπορεί να κάνει και τι κάνει η Τουρκία.
Ταυτοχρόνως, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διατηρεί ακέραιη την ευρωπαϊκή προοπτική της τόνισε με έμφαση ότι η χώρα του ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί τον φύλακα των συνόρων της Ευρώπης και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θρηνεί και θύματα. Σαφής η αναφορά του Tayyip Erdogan, σαφέστερο το μήνυμα προς την Ευρώπη.
Και ναι μεν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων έθεσαν στον Τούρκο πρόεδρο ως βασική παράμετρο της πορείας του προς την Ε.Ε. τις σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία, εν τούτοις ο Erdogan πήρε αυτό που ήθελε. Την οικονομική βοήθεια για το θέμα των προσφύγων αλλά και άλλες δεσμεύσεις στήριξης.
Οι κ.κ. Juncker και Tusk έθεσε και το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τον πρώτο να εκφράζει την ευχή να επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν το ορθόδοξο Πάσχα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια πάσα στον τούρκο πρόεδρο.
Και αυτό διότι του επέτρεψαν να θέσει σε εφαρμογή το ένα από τα σχέδια που έχει καταρτίσει ως προς την αξιοποίηση των δύο κρατούμενων ελλήνων στρατιωτικών. Ένα σχέδιο που εξυπηρετεί τις προθέσεις του δεδομένου ότι και ο ίδιος γνωρίζει πως δεν μπορεί να απαιτήσει ανταλλαγή των δύο ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Και ποιο είναι αυτό. Η τουρκική Δικαιοσύνη. Ο Tayyip Erdogan σίγουρα δεν μπορούσε να δεσμευθεί για απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών όταν επί σειρά ημερών παραπέμπει στην δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Αυτό έκανε και έναντι των δύο ευρωπαίων εκπροσώπων.
Από εδώ και πέρα όμως δεν αποκλείεται, και αυτό θα είναι θετικό για τους δύο στρατιωτικούς, η τουρκική δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες, να τους δικάσει και εν συνεχεία με μια τυπική ποινή για την παράνομη είσοδο στην Τουρκία, να τους απελάσει. Άρκει ένα ...άτυπο νεύμα του Σουλτάνου για να γίνει αυτό.
Και γιατί να γίνει αυτό; Μα πολύ απλά για να μπορεί να λέει μετά η Τουρκία πως η Δικαιοσύνη της είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει. Κατ επέκταση θα μπορεί να πιέζει, αμέσως μετά, την ελληνική πλευρά να απελάσει του οκτώ τούρκους αφού η απόφαση που έχει ληφθεί στην Ελλάδα, εδράζεται στο γεγονός πως οι τούρκοι υπήκοοι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Με λίγα λόγια και σε αυτό το παζάρι όφελος θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κυρίως επικοινωνιακά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τους Ευρωπαίους.