Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η κλιματική κρίση θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί μετά τα μεσάνυχτα, στις 00:45 ώρα Ελλάδος.
Ήδη ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξή του στο CNN, όσο και στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και στην ομιλία του που απηύθυνε σε ομογενείς, στο περιθώριο της συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ανέδειξε το θέμα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, τη θέση της χώρας μας για το κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση διεθνώς για την καταπολέμηση της κλιματκής Αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, συμφωνήθηκε πλήρης συντονισμός και των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση στις διαρκείς και πάγιες θέσεις της Ελλάδας περί μη αποδοχής οποιασδήποτε λύσης που θα προβλέπει δύο κράτη στην Κύπρο. Θέση που επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον απόηχο του θετικού κλίματος της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης μετέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες ο οποίος μίλησε για μία «παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν», ενώ πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».
Στη συνέντευξή του στο CNN έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην Κλιματική Αλλαγή λέγοντας ότι «χτυπηθήκαμε κλιματικές καταστροφές, πρώτα από όλα από πυρκαγιές και μετά από πιο καταστροφικές πλημμύρες, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουμε δει στη χώρα και ναι να είστε σίγουρος, ότι θα φωνάξω πιο δυνατά από όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» και επισήμανε ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να την αντιμετωπίσει.
Συγκεκριμένα, για τη διαχείριση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα ως ΕΕ για την προσαρμογή. Ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Και τα χρήματα που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι για να υποστηρίξει ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις κρίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα» για να προσθέτει πως απαιτείται «μια παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη».