Ολλανδία: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους, χρειάζεται αποτελέσματα

Ολλανδία: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους, χρειάζεται αποτελέσματα

Με την ευκαιρία παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε, με παρέμβασή του, στις προκλήσεις που υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ανάμεσα στις οποίες «η ανάγκη αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, αξιοπιστίας και υλοποίησης της κάθε συμφωνίας». Ο κ. Βέμπερ έφερε σαν παράδειγμα τη συμφωνία που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η οποία καθυστερεί στην υλοποίησή της.

«Έχουμε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ, τα χρήματα όμως δεν έρχονται γιατί οι χώρες δεν τα δίνουν», τόνισε και απευθυνόμενος στον Μαρκ Ρούτε προσέθεσε: «Εκείνο επομένως που είναι βασικό σήμερα είναι να αποκατασταθεί ξανά η αξιοπιστία, όσα αποφασίζετε να τα κάνετε».

Ζήτησε από τον κ. Ρούτε να μη μιλάει μόνο για τις νέες νομοθετικές πτυχές, όπως την ενεργειακή εσωτερική αγορά ή το ψηφιακό, αλλά να ασχοληθεί και με την εφαρμογή της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα ζήτησε να μην ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. «Η ομάδα μας θέλει να σας βοηθήσει στον δρόμο της ανάκαμψης. Για να στηρίξουμε, όμως, την οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί να ενισχυθεί μόνο η κοινή αγορά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

Ο κ. Πιτέλα μίλησε για κοινωνική Ευρώπη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και είπε ότι θα είναι «όνειδος» η τυχόν ύπαρξη «κοινωνικού ντάμπινγκ» στη δέσμη μέτρων που θα ετοιμάσει η ολλανδική Προεδρία, πράγμα που θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των Σοσιαλιστών.

Ζήτησε, επίσης, να μπουν άμεσα οι προϋποθέσεις για το φορολογικό, ώστε οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους στα κράτη που δραστηριοποιούνται και έχουν κέρδη, καθώς και για ευελιξία στις επενδύσεις.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Βρετανός Σιέντ Καμάλ, σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και θα πρέπει να αποφασίσει για την τελική κατεύθυνση: εάν θα συνεχίσει η Ευρώπη την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με μεσοβέζικες αποφάσεις και ίσως με μια Μ. Βρετανία που πιθανώς να ψηφίσει την έξοδό της από την ΕΕ, ή εάν η ολλανδική Προεδρία θα ενεργήσει ώστε να ακολουθηθεί ο δρόμος της ανάκαμψης.

«Στο σταυροδρόμι αυτό κύριε πρωθυπουργέ, είστε εσείς ο τροχονόμος για το εξάμηνο, για να επιλέξετε τον δρόμο της μεταρρύθμισης, που θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανάκαμψης, της επιχειρηματικότητας και το άνοιγμα των θέσεων εργασίας», τόνισε.

Ζήτησε από τον κ. Ρούτε να άρει όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, στους τομείς της κοινής ψηφιακής αγορά, της ενέργειας και των κεφαλαιαγορών, επαληθεύοντας, όπως είπε ο κ. Καμάλ, τη φήμη των Ολλανδών για πραγματισμό, κατέληξε.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ολλανδική Προεδρία: Το προσφυγικό, η εσωτερική αγορά και το Brexit.

Για το μεταναστευτικό ζήτησε να παρουσιασθεί επειγόντως η πρόταση για την Ακτοφυλακή και τη Συνοριοφυλακή που όλοι περιμένουν και καθυστερεί. Τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει για την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν, εκτός εάν «ίσως έχει ήδη πέθανε!».

Για την εσωτερική αγορά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταστρώσει χρονοδιάγραμμα για το πλήρες άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς με ορίζοντα το 2019.

Για το Brexit υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και πρότεινε μια Ειδική Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.

Ολλανδός πρωθυπουργός: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους και νέα ιδεώδη, χρειάζεται αποτελέσματα

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προτεραιότητες της ολλανδικής Προεδρίας, οι οποίες είναι η επίλυση της προσφυγικής κρίσης, το θέμα της παραμονής ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ (Brexit), η μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγορά με στόχο την καινοτόμο ανάπτυξη, η εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, καθώς και οι εμπορικές υπερατλαντικές συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ.

Ευθύς εξ''αρχής ο πρωθυπουργός έδωσε το πνεύμα προσέγγισης της προεδρίας του στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους και νέα ιδεώδη, χρειάζεται αποτελέσματα».

«Είναι παράδοσή μας» προσέθεσε, «να προχωράμε βήμα-βήμα στους στόχους μας, προσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ρεαλιστές. Όταν συνάπτεται μια συμφωνία, η συμφωνία παραμένει, και αυτή είναι βασική αρχή για την ολλανδική Προεδρία. Είναι επομένως απαραίτητο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες που έχουμε συνομολογήσει».

Προσφυγικό

Ο κ. Ρούτε χρησιμοποίησε άμεσα σαν παράδειγμα τη προσφυγική κρίση τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα «καθοριστικής σημασίας» και ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανακουφισθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Είναι καθοριστικό να προσφέρουμε στους πρόσφυγες μια ανθρωπιστική εναλλακτική λύση, από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε σαπιοκάραβα», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε, επίσης, μια σαφή υποδοχή όταν φθάνουν στην ενδοχώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα. Τα hotspots που έχουμε συμφωνήσει, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να λειτουργούν».

Ο κ. Ρούτε υπογράμμισε ότι τα νούμερα της προσφυγικής ροής που έχουμε σήμερα, είναι αδύνατο να συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς. Θα πρέπει, σημείωσε, απαραίτητα να μειωθούν πριν την άνοιξη και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ολλανδική Προεδρία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέτωπα συγχρόνως:

- Στη σαφή καταγραφή των αριθμών, ώστε να μπορέσουν και τα κράτη-μέλη να λειτουργήσουν, με δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα κοινό αίσθημα ανάληψης ευθυνών.

- Στο ξεκαθάρισμα των δύο θεμελιωδών θεμάτων που είναι οι έλεγχοι στα σύνορα και η εθελοντική μετεγκατάσταση.

- Στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη συνέχεια να εξετασθεί και με τις άλλες γειτονικές χώρες, τον Λίβανο ή την Ιορδανία, κατά πόσο μπορούν να εξασφαλισθούν οι δυνατότητες υποδοχής στην περιοχή.

- Να επιταχυνθούν τα hot spots στην Ελλάδα και Ιταλία.

- Να δοθεί τέλος στη δυνατότητα των προσφύγων να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν.

«Θα πρέπει να μεταβαίνουν στη χώρα που τους υποδεικνύεται, γιατί μόνο έτσι ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης θα πετύχει», υπογράμμισε ο κ. Ρούτε.

Εσωτερική αγορά

Για την εσωτερική κοινή αγορά, ο κ. Ρούτε προτείνει «την αποδόμηση όλων των κανόνων που περιορίζουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και επιχειρήσεων«.

«Η κοινή αγορά δεν είναι μόνο η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, είπε, αλλά είναι και το σκυρόδεμα που μας συγκρατεί και μας κάνει πιο ισχυρούς. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της αγοράς, και συγκεκριμένα σε δύο τομείς στην παροχή υπηρεσιών και στη ψηφιακή αγορά» τόνισε.

Υποστήριξε τη διευκόλυνση των on line αγορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση των γεωγραφικών αποκλεισμών.

Brexit

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος, η αποχώρησή της από την ΕΕ θα ήταν επιζήμια για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ΕΕ. Να μη συρρικνώνουμε το ερώτημα σε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά στο πώς θα οικοδομήσουμε καλύτερη Ευρώπη», είπε ο κ. Ρούτε και προσέθεσε: «Εγώ επιθυμώ πολύ την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ και θα κάνουμε ότι μας είναι δυνατό για να επιτευχθεί».

Ουκρανία

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου ο κ. Ρούτε δέχθηκε πολλά ερωτήματα για το δημοψήφισμα που θα οργανωθεί στις 6 Απριλίου 2016 στη χώρα του, ύστερα από αίτημα Ολλανδών πολιτών, με θέμα τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης ΕΕ με την Ουκρανία.

Ο κ. Ρούτε εξήγησε ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ολλανδικής Βουλής, ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της συμφωνίας γιατί πρόκειται για συμφωνία ελεύθερων οικονομικών ανταλλαγών και εξασφαλίζει έμμεσα μια σταθερότητα στα σύνορα της ΕΕ.

«Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται για μια διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Ρούτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ