Στην αντεπίθεση περνά το Μέγαρο Μαξίμου που φέρεται διατεθειμένο να προκαλέσει ακόμη και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Στόχος του, να αναδείξει τους τακτικισμούς ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοδοτοτική αντιπολιτευτική λογική των κομμάτων που επιδιώκουν να ψηφοθηρίσουν γύρω από μια μεταρρύθμιση που αφορά τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων στην οικονομία και την ίδια την κοινωνία.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει στο να θέσει προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης που οι επικεφαλής των οποίων εμφανίζονται σήμερα να ηγούνται συλλαλητηρίων και να διαμαρτύρονται χρησιμοποιώντας ακραίους χαρακτηρισμούς αναφορικά με το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν τους εργαζόμενους.
Όπως γνωρίζει το Liberal πριν από περίπου τρεις εβδομάδες υπήρξε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του ΚυριάκουΜητσοτάκη, όπου και ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την περίοδο μέχρι και την κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά και τις μέρες μέχρι και την ψήφιση του. Ενός νομοσχεδίου που αποτελεί μία εμβληματική επιλογή για τη ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εκείνης της σύσκεψης, αποφασίστηκε σε μία πρώτη φάση να υπάρξει στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική μέσα από παρεμβάσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού όσο και ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι και πέρασαν από «ταχύρυθμα επιμορφωτικά σεμινάρια» με βάση το νομοθέτημα.
Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί με μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναμένεται η δεύτερη που θα λάβει χώρα εντός του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια.
Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι να μην πάρει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό εξετάζεται σοβαρά η πλειοψηφία να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία την ημέρα της ψήφισης. Με την κίνηση αυτή, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει σε δύσκολη θέση και θα «εκτεθεί» στην ελληνική κοινωνία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε υπάρχει η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώνεται πίσω από μία άρνηση μόνο για να κάνει αντιπολίτευση και δε βλέπει τα θετικά σημεία όπως είναι οι γονικές άδειες, τα μέτρα καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στους κούριερ και τους ντελίβερι, τη διάταξη του δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου ώστε ο εργοδότης να μην τον ενοχλεί με e–mails και SMS εκτός ωραρίου, τις επεκτάσεις 6 περιπτώσεων προστασίας των εργαζομένων (π.χ. σε πατεράδες για 6 μήνες από τη γέννηση παιδιού, σε παραβίαση όρων τηλεργασίας) κλπ.
Ανάλογα αντιμετωπίζεται και η στάση του ΚΙΝΑΛ όπου η επικεφαλής του, η ΄Φώφη Γεννηματά, επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική του Αλέξη Τσίπρα και να βρεθεί και η ίδια στο πεζοδρόμιο πλειοδοτώντας ως προς την αντιπολιτευτική γραμμή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Στην αντεπίθεση της Κυβέρνησης που βγαίνει μπροστά ως προς το εργασιακό βασικό όπλο θα είναι και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαδικασία της ολομέλειας, η οποία θα έχει ως στόχο μεταξύ των άλλων και τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Στην ΝΔ εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να επιλέξει και αυτή τη φορά τον δρόμο της αποχώρησης από την ψηφοφορία επικαλούμενος την απόφαση του Αλέξη Τσίπρας να μην μετέχει στις ονομαστικές όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας.
Μια τακτική που έχει επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από δύσκολες στιγμές που ενδεχομένως θα εξέθεταν τη συνοχή του κόμματος και έχει απαλλάξει τον Αλέξη Τσίπρα από δύσκολες αποφάσεις.
Στην περίπτωση, δε, του εργασιακού θα αναγκαστεί να υποστηρίξει σειρά διατάξεων (γονικές άδειες, ρυθμίσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση), αποδεικνύοντας την ένδεια αντιπολιτευτικής τακτικής που έχουν εκθέτοντας και τα στελέχη του κόμματος που έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης μέσω της «μητέρας των μαχών».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση αυτή, χωρίς να αποκλείονται ορισμένες διορθώσεις μέχρι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, όταν και αναμένεται να υπάρξει μια ακόμη αντίδραση με τη μορφή συλλαλητηρίων.
Σε δύσκολη θέση θα περιέλθει και το ΚΙΝΑΛ που μετά την κάθοδο στην οδό των συλλαλητηρίων θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπερψηφίσει έστω συγκεκριμένες διατάξεις που είναι αποδεκτές ακόμη και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή αν θα ακολουθήσει και αυτή τη φορά τη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα είτε καταψηφίζοντας συνολικά είτε αποχωρώντας στρίβοντας προς την κινηματική Αριστερά.