Π. Αμυράς για ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα
Eurokinissi
Eurokinissi

Π. Αμυράς για ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα

«Ο κύριος Μητσοτάκης έχει δείξει στα χρόνια που είναι πρωθυπουργός ότι έχει «μεταρρυθμίσει» και την υπόθεση της ΔΕΘ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Πρωθυπουργού Πάνος Αμυράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και θα εξακολουθεί να κάνει είναι να παρουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, να αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και που εφαρμόζονται. Προς αυτή την κατεύθυνση και φέτος ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα δεδομένα, πού ήμασταν το 2019, πού είμαστε τώρα, τι θα γίνει μέχρι το 2027 και πώς σχεδιάζεται η Ελλάδα του 2030 με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα», υπογράμμισε.

«Θυμόμαστε κάθε χρόνο πακέτα, καλάθια και όπου ακούγαμε πολλά καλάθια τελικά έβγαιναν πολλά μέτρα και όπου ακούγαμε πολλά κοστολογημένα προγράμματα, θυμάστε την κατάληξη που είχαμε το 2015 με προγράμματα τα οποία ήταν απολύτως κοστολογημένα, τα οποία δεν θα μπορούσε να δεχθεί κανένας και κυρίως οι δανειστές» επισήμανε ο κ. Αμυράς.

Σημείωσε μάλιστα, πως από το 2025 ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ορίζουν ένα ανώτατο όριο δημοσίων δαπανών και πως ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει πει ότι «ποτέ δεν θα αφήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε άσχημα μονοπάτια που είχαμε διαβεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά σε δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν από το ΚΕΠΕ στα οποία εμφανίζει την Ελλάδα ως την τελευταία χώρα στην Ευρωζώνη σε αγοραστική δύναμη των πολιτών της, ο κ. Αμυράς σχολίασε πως «δεν το αμφισβητεί απλώς η κυβέρνηση, αλλά το αμφισβητεί η πραγματικότητα και το ξέρουν αυτό οι πολίτες».

«Η παραμετροποίηση που έγινε στη συγκεκριμένη έκθεση, εγώ δεν μπορώ να την κατανοήσω, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι θέμα του ερευνητή και του αναλυτή. Τα δεδομένα όμως είναι δεδομένα και όποιος μπορεί να τα αμφισβητήσει ας τα αμφισβητήσει. Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός, για παράδειγμα στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, για να μην βάζουμε δώρα και να είναι απολύτως συγκρίσιμο και είναι στα 968 ευρώ στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σύστημα κατώτατου μισθού. Είμαστε δηλαδή στη μέση. Αλλά ακόμα και σε άλλους δείκτες, όπως για παράδειγμα η ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή η κατανάλωση του κάθε πολίτη, είμαστε περίπου στη μέση ή ίσως λίγο κάτω από τη μέση, αλλά όχι σίγουρα στις τελευταίες θέσεις. Και δεν είναι αυτό για να πανηγυρίσουμε, ούτε για να θριαμβολογούμε, αλλά για να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Αμυράς.

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη»

Βασικός στόχος άλλωστε και της κυβέρνησης, προσέθεσε, «όπως διατυπώθηκε και επιβεβαιώθηκε και από τον ελληνικό λαό στις περσινές εθνικές εκλογές, είναι η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Και γι’ αυτό λέω, να μην ξεχνάμε πού ήμασταν το 2019 με ανεργία 18%. Δεν μπαίνει στη δημόσια ατζέντα, απ’ ό, τι αντιλαμβάνομαι ιδιαίτερα το θέμα της ανεργίας. Αντιθέτως, μπαίνει το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού για να κινηθούν σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας. Αυτή η εικόνα δεν ήταν η ίδια πριν από λίγα χρόνια, όταν η ανεργία ήταν το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα. Τώρα 400.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα σε 4-5 χρόνια δεν έγιναν με αυτόματο πιλότο. Και γι’ αυτό θα έλεγα ότι ο βασικός μας στόχος είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Και αυτός είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως της ακρίβειας» συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς.

Σε αυτό το ζήτημα, σημείωσε, υπάρχουν δύο βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχει, ανέφερε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, όπως αποτυπώθηκε σε έρευνες του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν ότι στις τιμές σουπερμάρκετ αρχίζει πλέον να σταθεροποιείται η κατάσταση. Και από την άλλη πλευρά, τόνισε ο κ. Αμυράς, στο σκέλος των εισοδημάτων, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μόνιμη αύξηση εισοδημάτων, προκειμένου να δημιουργούνται ανάσες στα νοικοκυριά, να είναι βιώσιμοι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και να προστίθεται και η απασχόληση.

«Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και έχει αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό. Θέλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται με όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε» υπογράμμισε ο κ. Αμυράς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το θέμα της διαχείρισης των πυρκαγιών και ειδικά για την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε από τον Βαρνάβα στη ΒΑ Αττική, ο κ. Αμυράς, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως, επιχειρησιακά έχει εξηγηθεί, ενώ επισήμανε συνολικά πως η χώρα αντιμετωπίζει συνθήκες απόλυτης ξηρασίας τους τελευταίους μήνες και το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να διαχειριστεί πάνω από 4.000 πυρκαγιές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα, όπως συνέβη και στην πυρκαγιά της Αττικής, με επεμβάσεις που έγιναν από τα πρώτα λεπτά που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

«Δυστυχώς ξέφυγε λόγω των συνθηκών. Πάντα πρέπει να προετοιμαζόμαστε καλύτερα. Πάντα θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ζητήματα και στο επιχειρησιακό. Για αυτό το λόγο άλλωστε τίθεται σε εφαρμογή το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέσα από το ΑΙΓΙΣ, ώστε να αποκτήσει η χώρα και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης. Ήδη τα πτητικά μέσα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Για αυτό σε σχέση με το 2019 αντιμετωπίστηκαν 4.000 πυρκαγιές σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.