«Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως ένα «πλέγμα παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής».
Ανάμεσα σε άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών», ενώ ανέφερε ότι «Αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».
Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2024 και οριοθετεί τον κατώτατο βαθμό ως τεκμαρτό εισόδημα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Για τον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, που θα φορολογούνται οι επαγγελματίες και θα υπάρχει μια έκπτωση πάνω από 50% και στον πέμπτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση».
Σημείωσε, επίσης, πως «έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «Αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».
Για το φορολογικό νομοσχέδιο
«Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής ούτε με αυτή τη φορολογική παρέμβαση, αλλά είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως τις είχε περιγράψει σε ένα γενικό πλαίσιο με κάποιες συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό χρήμα, έχει να κάνει με τη ρύθμιση της αγοράς των airbnb, έχει να κάνει με τα πρόστιμα για τη χρήση μετρητών πάνω από το ποσό που απαγορεύεται και την αυστηροποίηση τους, έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως προσέθεσε, «αυτό που θέλω να πω ως ελεύθερος επαγγελματίας, επειδή βλέπω και κάποιες μηδενιστικές αναφορές ότι δεν πρέπει να τσουβαλιάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί υπάρχει αυτός ο οποίος μπορεί να έχει πέντε και δέκα υπαλλήλους και να δηλώνει έσοδα λιγότερα από τους υπαλλήλους του και λιγότερους από τον κατώτατο μισθό. Αλλά υπάρχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νεότεροι ηλικιακά ειδικά, αλλά και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν και τις εισφορές τους, πληρώνουν και τους φόρους τους, όπως και σε κάθε κατηγορία δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζεις».
«Καταρχάς ξεκινάμε ότι αυτό το οποίο λέει το υπουργείο Οικονομικών, ο κατώτατος μισθός που θεωρείται το ελάχιστο εισόδημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία για να υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση – προς το παρόν μείωση 50% και 25% του τέλους επιτηδεύματος – είναι μαχητό. Δηλαδή, θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό το εισόδημα. Δεύτερον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες της πρώτης τριετίας, τους νέους δηλαδή μέχρι και πενταετία, θα εξαιρούνται, δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτά τα ελάχιστα τα οποία για τα οποία θα φορολογούνται και στον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση και στον πέμπτο μια λίγο μικρότερη έκπτωση. Αυτός είναι ο λόγος γιατί ένας νέος που ξεκινάει και κάνει έναρξη προφανώς δεν σημαίνει ότι φοροδιαφεύγει ντε φάκτο αν δηλώνει έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο και μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι από την τσέπη του.
» Καταρχάς να πούμε ότι κάποιος, για παράδειγμα όποιος δηλώνει 7.000 ευρώ σήμερα, με το νέο φορολογικό σύστημα, αν συνδυάσει κανείς το τέλος επιτηδεύματος και την αλλαγή, πρακτικά δεν θα δει καμία αλλαγή. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι να αντιμετωπιστεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω τον κατώτατο μισθό. Το ξαναλέω, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι φοροδιαφεύγουν. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό. Όμως σίγουρα δεν είναι δυνατόν εφτά στους δέκα να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Εκεί λοιπόν έρχεται το υπουργείο χωρίς να αυξάνει φορολογικό συντελεστή. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Να αλλάζει ουσιαστικά το καθεστώς φορολόγησης με μια σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Και αναφέρομαι κυρίως στο παράδειγμα κάποιου ο οποίος έχει για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει 5, 6, 7, 8 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, τους έχει κανονικά ο άνθρωπος και στο τέλος της ημέρας δηλώνει στην εφορία λιγότερα ως εισόδημα από τους εργαζόμενους. Αυτό κάπως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
» Να υπάρχει μια ασθένεια, κάποιος σοβαρός λόγος δηλαδή είναι μαχητό. Σημαίνει αυτό ότι δεν είναι ό, τι μπορεί κάποιος να επικαλεστεί κάποιο λόγο ούτως ώστε να μην. Να ηγηθεί για το ελάχιστο των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά το ξαναλέω, ο στόχος ποιος είναι ο στόχος είναι να εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων. Είναι πολύ φιλόδοξο και νομίζω ότι πρέπει να είναι μακριά από εμάς τα μεγάλα λόγια. Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε με μία παρέμβαση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο δυνατό. Μακριά από λογικές τσουβάλιασμα. Όμως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αν καταφέρουν και αποδώσουν αυτά τα μέτρα και κυρίως τα μέτρα ελέγχων και κυρίως τα μέτρα του ηλεκτρονικού χρήματος, θα μπορέσει η κυβέρνηση αυτή που ούτως η άλλως να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, Για να μην παρεξηγηθώ, να περάσει σε μία νέα ακόμα φάση, όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία, αρχής γενομένης από το τέλος επιτηδεύματος. Μείωσης φόρων. Ωστόσο, στόχος είναι αυτές οι παρεμβάσεις να αποδώσουν φορολογητέα ύλη και το κυριότερο να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στην κοινωνία, στην υγεία, στην παιδεία. Σε περαιτέρω μειώσεις φόρων» είπε ο Π. Μαρινάκης.