Στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου σχολίασε ο βουλευτής και στενός του συνεργάτης Πέτρος Παππάς, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας διεύρυνσης που ξεκίνησε το 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να μείνει ενωμένο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν κάποια στελέχη δεν θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την προσπάθεια και οι ίδιοι αισθάνονται ότι τους είναι ξένη αυτή η προσπάθεια, είναι προφανώς δική τους επιλογή το να μην συμμετέχουν».
Υποστήριξε ότι «ο κ. Κασσελάκης οραματίζεται μια σύγχρονη Αριστερά» και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, «απευθυνόμαστε, σε όλους τους ψηφοφόρους, φυσικά της Αριστεράς, των κεντροαριστερών κομμάτων, του προοδευτικού χώρου, του κέντρου, ακόμα και σε ψηφοφόρους οι οποίοι ενδεχομένως στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν και τη Νέα Δημοκρατία»
Αρχικά ο κ. Παππάς προχώρησε σε έναν απολογισμό της πορείας του κόμματος. «Νομίζω ότι ο προοδευτικός χώρος και η Αριστερά βρέθηκε σε μια μεγάλη περιδίνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα και με τις δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες. Ο κόσμος βρέθηκε χωρίς ηγεσία και οι ίδιοι και το κόμμα μας ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν αναντίστοιχο με την κοινωνία, όπως αποδείχθηκε εξάλλου από την αποδοκιμασία η οποία υπήρχε από το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς όλο το τελευταίο διάστημα βρεθήκαμε στην εντατική με ποσοστά μειούμενα. Για πρώτη φορά χαμογελάσαμε χθες και νομίζω ήταν πολύς ο κόσμος που χαμογέλασε. Αισιοδοξήσαμε και νομίζω ότι από εδώ και πέρα έχουμε χρέος να ανεβαίνουμε και θα το πετύχουμε».
Όσον αφορά στο τι καινούριο φέρνει ο νέος αρχηγός στο κόμμα, σημείωσε: «Νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ενσάρκωσε αυτό το κενό ελπίδας που υπήρχε σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Μίλησε με έναν διαφορετικό τρόπο στον κόσμο, προσέγγισε διαφορετικά τον κόσμο με ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο δεν ήταν αυτό το στείρο, κομματικό, βαρετό που έχουν οι πολιτικοί, αλλά κάτι πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο μοντέρνο».
Και συμπλήρωσε με αθλητικούς όρους: «Σίγουρα είναι ο νέος κόουτς, ο νέος προπονητής που ήθελε η ομάδα για να πετύχει νίκες. Γιατί ήταν μια ομάδα που έχασε τις πολλές τελευταίες φορές και όταν μία ομάδα χάνει, αλλάζουμε και τη βασική ομάδα. Αλλάζουμε και τον προπονητή».
Υποστήριξε ότι η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας διεύρυνσης που ξεκίνησε το 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσουν οι τελευταίες εξελίξεις την ενότητα του κόμματος, σημείωσε: «Νομίζω ότι το μήνυμα της βάσης είναι σαφές, ότι πρέπει το κόμμα να παραμείνει ενωμένο. Πρέπει παράλληλα το κόμμα να κάνει τη μεγάλη αυτή αλλαγή, ούτως ώστε να μιλήσει ξανά στους ανθρώπους, να ταυτιστεί με τις ανάγκες του. Οπότε θεωρώ ότι όλοι θα προχωρήσουμε ενωμένοι».
Ωστόσο υπογράμμισε: «Αν κάποια στελέχη δεν θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την προσπάθεια και οι ίδιοι αισθάνονται ότι τους είναι ξένη αυτή η προσπάθεια, είναι προφανώς δική τους επιλογή το να μην συμμετέχουν. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο μεγάλος όγκος των στελεχών θα συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια και αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η βάση μας, η βάση η οποία πρέπει να διευρυνθεί».
Τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης οραματίζεται μια σύγχρονη Αριστερά. Αλλά, όπως είπε, το πώς νοηματοδοτούμε την σύγχρονη Αριστερά προφανώς αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, δεν μένουν στάσιμα, ανταποκρίνονται στη συγκυρία στην οποία βρίσκονται. Οπότε και η Αριστερά καλείται να αντιμετωπίσει και να εκφράσει τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου. Δεν είναι η ίδια η Αριστερά του 1950 και η Αριστερά του 2023. Μια τέτοια λοιπόν σύγχρονη θα πω εγώ Αριστερά πρέπει και οφείλει να θέλει να εκφράσει την προοδευτική παράταξη συνολικά στην Ελλάδα. Οπότε απευθυνόμαστε, σε όλους τους ψηφοφόρους, φυσικά της Αριστεράς, των κεντροαριστερών κομμάτων, του προοδευτικού χώρου, του κέντρου, ακόμα και σε ψηφοφόρους οι οποίοι ενδεχομένως στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν και τη Νέα Δημοκρατία»
Αναγνώρισε ότι οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τον κ. Κασσελάκη όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για όλο τον προοδευτικό χώρο, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Όσον αφορά την έλλειψη πολιτικής γνώσης και εμπειρίας του κ. Κασσελάκη, είπε: «Θα διαφωνήσω ότι δεν υπάρχει πολιτική γνώση. Νομίζω ότι υπάρχει πολιτική γνώση. Ο ίδιος έχει υπάρξει ενεργός πολίτης, αρθρογραφούσε ενεργά σε ομογενειακές εφημερίδες. Και θα σας πω, ακόμα καλύτερα το να έχει κάποιος σύνδεση με την πραγματική κοινωνία και όχι με αυτή τη φούσκα της πολιτικής που δεν έχει επαφή στην ουσία με την πραγματικότητα».
Είπε ότι «οι πολίτες διαμαρτύρονται για το ότι οι πολιτικοί δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, για το ότι δεν ξέρουν βασικά στοιχεία για το πώς ζει η κοινωνία και πώς κινείται η οικονομία. Βρίσκονται σε μια προστατευμένη σφαίρα και δεν ξέρουν πολλά βασικά πράγματα. Δυστυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα πολιτικοί από όλα τα πολιτικά κόμματα, οι οποίοι για παράδειγμα δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους πέραν της πολιτικής τους δραστηριότητας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για κάποιον ο όποιος θέλει να ασκήσει διοίκηση. Για να ασκήσει διοίκηση, πρέπει να έχεις την εμπειρία της πραγματικής ζωής. Ο κύριος Κασσελάκης είναι ένας από αυτούς που έχει την εμπειρία. Οπότε θέλω να πιστεύω και το πιστεύω ότι ακριβώς λόγω αυτού είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο θα αξιοποιήσει», κατέληξε.