«Η ήττα είναι ένα αποτέλεσμα που δεν διαμορφώνεται μόνο μέσα στην προεκλογική περίοδο, χτίζεται όλη την προηγούμενη περίοδο από το 2019 που τότε θα έπρεπε να είχαμε κάνει την αυτοκριτική μας», ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως το κόμμα του οφείλει να μελετήσει σε βάθος τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος.
«Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες, να εμβαθύνουμε στα νέα στοιχεία, να κάνουμε μια συστηματική προσέγγιση και να μην βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις που μπορεί ψυχολογικά να μας βολεύουν αλλά που δεν θα απαντούν στα προβλήματα αν δεν είναι επαρκείς και σε βάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Real Fm.
Κάνοντας αυτοκριτική σημείωσε πως «μετά το 2019 δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε επαρκώς και σε βάθος να διαβάσουμε τα ζητήματα και να αναδείξουμε πλευρές της δικής μας πολιτικής, σε ποια σημεία ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς, που είχαμε λάθος ιεραρχήσεις. Και φάνηκε μετά αυτό το επόμενο διάστημα. Άρα με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση, αυτό είναι αναγκαίο να γίνει», διευκρινίζοντας ότι αυτό φάνηκε τελικά από κάποιες αντιφατικές τοποθετήσεις όλο το επόμενο διάστημα, της αντιπολίτευσης.
Τα ερωτήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα
Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως αυτό ήρθε «τη στιγμή που δεν είχε κυβερνητικές ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να κανείς να πει ότι υπήρξε μια φθορά από τη διακυβέρνηση», δίδοντας το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το συρρικνωμένο εκλογικά, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης του κόμματος και τάχθηκε υπέρ ενός Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέση την οποία έχουν διατυπώσει τα περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας».
Συγκεκριμένα διερωτήθηκε:
- «Με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, ποια ήταν η ταυτότητα για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα;
- Ποιες ήταν οι καλώς εννοούμενες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους; Ποιες ήταν οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνει σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική γείωση;
- Ποιο ήταν τελικά το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της προσπάθειας που ονομάστηκε διεύρυνση, η οποία μέχρι το 2016 επετεύχθη ως προς την εκλογική επιρροή, διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το 2019 αλλά τι χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης πήρε το αμέσως επόμενο διάστημα;
- Διότι ήταν μια δεκαετία, ένας κόσμος που είχε εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως εμείς αυτό το αξιοποιήσαμε για να αποκτήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς;
- Ποιες ήταν οι κοινωνικές ομάδες που κατά προτεραιότητα θέλαμε να εκφράσουμε και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης;
Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Αναφερόμενος στο συνέδριο σημείωσε ότι «είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που ακριβώς σε κάνουν να πάμε τελικά σε ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα είναι ουσιαστικό. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω ακριβώς του καλοκαιριού Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο δεν θα βοηθούσε μια συζήτηση σε βάθος. Άρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού όμως προσδιοριστεί από τώρα και ξεκινήσει η προετοιμασία του».
Ανέφερε δε πως, «όσο και προσωποπαγές να είναι ένα κόμμα, που δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται σε αυτού του είδους τα κόμματα, για να υπάρξει και να προχωρήσει, πρέπει εκ των πραγμάτων να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες και πρόσθεσε: «έτσι νομίζω ότι κάνουν τα ιστορικά κόμματα και τα κόμματα τα οποία θέλουν να έχουν ένα παρόν, αλλά και ένα μέλλον» για να υπογραμμίσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα του αφρού».
Κόμμα με ταυτότητα η ΝΔ
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ανάγκη «μιας ουσιαστικής, προγραμματικής, αξιακής, ιδεολογικής ταυτότητας που την έχει ο αντίπαλός μας» για να υπογραμμίσει ότι «την έχει η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένα τέτοιο κόμμα που σας λέω, παρά τις προσαρμογές και μάλιστα δείχνει και μια ιδιότυπη ικανότητα να εκφράζει από ανθρώπους που προέρχονται από το λεγόμενο παραδοσιακό Κέντρο ή το ακραίο Κέντρο, όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα να απευθύνεται και σε δυνάμεις από την Ακροδεξιά. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει για πολύ ακόμη να το κάνει, δεν υπάρχουν κόμματα που να αντέχουν στο χρόνο που να μην έχουν μία ταυτότητα. Και δεν εννοώ μια σκληρή ιδεολογική ταυτότητα».
«Όλα αυτά που κατατείνουν τελικά; Στο να κερδίζεις την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Γιατί νομίζω ότι αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η εμπιστοσύνη που πρέπει να σου δείχνουνε κάθε φορά οι πολίτες», παρατήρησε.
Για Αλέξη Τσίπρα
Τέλος, για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του κ. Τσίπρα, είπε πως «δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Ούτε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρόσωπα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουμε όλη την προηγούμενη κουβέντα και μετά να καταλήξουμε ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος εκφραστής των σημερινών μας προκλήσεων».
«Δεν υποτιμώ το ρόλο των προσώπων. Ίσα ίσα είναι καταλυτικός. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ και πράγματα ανιστόρητα ότι από μόνα τους τα πρόσωπα μπορούν να συγκροτήσουν ένα κόμμα ή ένα χώρο» υποστήριξε.
Διαβάστε ακόμα:
Δ. Παπαδημούλης: Ανάγκη για νέα πρόσωπα δίπλα στον Τσίπρα - Μεγάλος ηττημένος ο ΣΥΡΙΖΑ
Ν. Παππάς: Ο Α. Τσίπρας έχει να δώσει πολλά στο κόμμα και στη χώρα