Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η είδηση ασφαλώς και δεν είναι η διψήφια διαφορά (12%) μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κατέγραψε για μία ακόμα φορά η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε μία αλυσίδα δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την παγίωση σημαντικής απόστασης μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία μάλλον δύσκολα «θα γυρίσει». Το ενδιαφέρον κρύβεται στο εύρημα για το δεύτερο κυβερνητικό εταίρο. Τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου δείχνει να ζορίζεται να μπει (δημοσκοπικά) στο κοινοβούλιο, στοιχείο που δεν αποτυπώνεται μόνο στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ αλλά και αντίστοιχες άλλων εταιριών που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Οι ΑΝΕΛ στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συγκεντρώνουν 2% στην πρόθεση ψήφου, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 0,5%. Απέχουν όμως ακόμα από το 3%, που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Προφανώς και όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εργαλείο της στιγμής. Παρόλαυτα η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου για τους ΑΝΕΛ.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση της έρευνας για το αν υπάρχουν υποψίες σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.
Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους λένε ναι, με δύο στους δέκα να απαντούν πως δεν ξέρουν, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει «περάσει» στην κοινή γνώμη και μάλιστα με αρνητικό τρόπο για τον Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Καμμένος είναι ένας πολιτικός με μεγάλη εμπειρία και έχει διανύσει ήδη πολλά χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο, γιαυτό και είναι φανερό ότι λαμβάνει υπόψιν του τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων.
Ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για να έχουν πιθανότητες εισόδου στη Βουλή θα πρέπει να στείλουν στο ακροατήριό τους ένα ευκρινές μήνυμα, με σαφή στοιχεία.
Με άλλα λόγια θα πρέπει ο κ. Καμμένος να κάνει διακριτό το στίγμα του κόμματός του σε μία σειρά θεμάτων, προσπαθώντας να μην «καπελώνεται» από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε εκδήλωση εγκαινίων στρατιωτικών οικημάτων στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε τη θέση του για το Σκοπιανό, ένα από τα ζητήματα που έχει στην κορυφή της ατζέντας του.
«Ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Με αυτή τη φράση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαχώρισε εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του από τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ώστε να υπάρξει φόρμουλα για τη διευθέτηση του Σκοπιανού, σε μία συγκυρία μάλιστα που είχε προηγηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας και των Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς ότι «τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς διαθέτει δικά της δημοσκοπικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την πρόθεση ενός σημαντικού τμήματος ψηφοφόρων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να μην ξαναστηρίξουν τον κ. Καμμένο και να απευθυνθούν στη ΝΔ.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα δε δείχνουν διατεθειμένοι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να αφήσουν το θέμα με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία να ξεχαστεί. Η συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο στελεχών της αντιπολίτευσης, με τη δήλωση του προϊστάμενου στρατηγικού σχεδιασμού Τάκη Θεοδωρικάκου στον ΣΚΑΙ να είναι ενδεικτική. «Ο κ.Καμμένος ελέγχεται από τη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα έχει διαπράξει» σημείωσε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.