Ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) πραγματοποίησε, την Παρασκευή, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσία της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, και της γενικής γραμματέως Κατερίνας Πατσογιάννη.
Στην εκδήλωση, τις ιστορίες τους με το κοινό, μοιράστηκαν 12 επιτυχημένες γυναίκες από τον τομέα των επιστημών, των τεχνών και των επιχειρήσεων που μίλησαν για τη διαδρομή τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα, πως κατάφεραν να πετύχουν, αλλά και ποιο είναι το όραμα τους στο μέλλον. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Είναι μια εκδήλωση με πρωταγωνίστριες άξιες γυναίκες, αφιερωμένη σε μια ημέρα που ακτινοβολεί τον κοινό μας σκοπό.
Σήμερα τιμούμε όλοι μαζί την εφευρετικότητα της Μαρίας Κιουρί και όλων των γυναικών στην επιστήμη που από τις δοκιμές του Cern μέχρι τις πειραματικές δοκιμασίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, επεκτείνουν καθημερινά τις ανθρώπινες δυνατότητες αυξάνοντας την πίστη μας στο ανέφικτο.
Σήμερα τιμούμε τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ και όλων εκείνων των σπουδαίων γυναικών που αγωνίστηκαν για μια θέση στην πολιτική, στις ηγετικές αποφάσεις, καθορίζοντας με τις ενέργειες τους το μέλλον των εθνών τους.
Σήμερα τιμούμε και το σημείο αναγνωρίσεως της Κικής Δημουλά και το μεγαλείο της σκέψης της Ελένης Γλύκατζης-Αρβελέρ που με την ακτινοβολία τους και την απλότητα του πνεύματός τους δόξασαν μαζί με τη διανόηση, τη χώρα μας, στα πέρατα του κόσμου. Πάνω από όλα όμως τιμούμε τις ηρωίδες, που έσπασαν την αλυσίδα της σιωπής. Με το κεφάλι ψηλά, κατήγγειλαν τους κακοποιητές τους και έγιναν πρότυπα θάρρους, αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας και δύναμης.
Η αποφασιστικότητα τους είναι για εμάς οδηγός. Είμαστε εδώ για όλες εκείνες που πέρασαν, επέμειναν, αγωνίστηκαν ώστε τα ζητούμενα του παρελθόντος να γίνουν τα κεκτημένα του σήμερα αλλά και εκείνες που θα ‘ρθουν για να βρουν ένα πιο ισότιμο και προσβάσιμο κόσμο».
Σύμφωνα με την υφυπουργό «η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας όμως, δεν είναι απλώς ένα τελετουργικό νεύμα στους αγώνες του παρελθόντος. Αλλά, μια δήλωση της ακλόνητης δέσμευσης μας για τη διαμόρφωση αυτού του κόσμου. Έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε έναν δρόμο ισότητας τον οποίο περήφανα θα περπατάμε μαζί. Σε μια χώρα, που τιμώντας την ένδοξη ιστορία της δε θα πιστέψει μόνο σε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παρουσίας τους, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αλλά επενδύοντας παράλληλα σε ένα πιο ισόρροπο μέλλον».
«Και αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη στο ακέραιο με εργαλεία όπως το fair-pay, να γεφυρώσουμε το μισθολογικό χάσμα και με προγράμματα όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς», να διαμοιράσουμε τα οικογενειακά βάρη που δυσανάλογα επιφορτίζονται οι γυναίκες. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με σχέδια νόμου και έργα, όπως το σήμα ισότητας, προκειμένου να εισέλθουν περισσότερες γυναίκες στην εταιρική διοίκηση και οι πολιτικές ισότητας στους χώρους εργασίας να επιβραβεύονται, ενώ εισάγουμε προγράμματα όπως το «diversity» και «gender mainstreaming».
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη με επεμβατικά εργαλεία όπως το «κουμπί πανικού», να προστατεύσουμε τις ηρωίδες που πίσω από κλειστές πόρτες και πολλές φορές κλειστά στόματα βιώνουν τη βία και την κακοποίηση. Αναλαμβάνουμε τέλος περήφανα την ευθύνη για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση να ενδυναμώσουμε κάθε γυναίκα εκεί έξω θυμίζοντας της πόσα πολλά μπορεί να πετύχει απλά και μόνο πιστεύοντας στον εαυτό της».
Η γενική γραμματέας Κατερίνα Πατσογιάννη στην ομιλία της, επεσήμανε πως «παρά το γεγονός ότι σαν χώρα, είμαστε πολύ προωθημένοι νομοθετικά, στην πραγματικότητα δεχόμαστε αντίσταση. Το ξέρετε όλες και όλοι πως τα στερεότυπα υπάρχουν. Αυτή η αντίσταση στην ισότητα που γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο, καταπολεμάται μόνο με πολλή δράση στο πεδίο, στην κοινωνία. Με πολλά προγράμματα ευαισθητοποίησης, πολλά προγράμματα που κάνουν τις γυναίκες και τους άνδρες να συνειδητοποιούν ότι τελικά ξεκινούν από την ίδια αφετηρία», ανέφερε η κα Πατσογιάννη.
Η Ελένη Ζενάκου, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών σε θέματα Ισότητας ανέφερε στην ομιλία της πως «όλες οι όμορφες λέξεις είναι γένους θηλυκού. Αγάπη, ευγνωμοσύνη, η ομορφιά, η Ελλάδα. Κοινός στόχος όλων μας, είναι η επιμόρφωση, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση όλου του πληθυσμού για τα θέματα που διατρέχουν την ισότητα».