Το «παιχνίδι κέντρου» και η μετωπική με την Ακροδεξιά
AP Photo/Michael Varaklas
AP Photo/Michael Varaklas

Το «παιχνίδι κέντρου» και η μετωπική με την Ακροδεξιά

Το ποδόσφαιρο και η πολιτική έχουν ένα κοινό στοιχείο, κερδίζει όποιος «πάρει» το «κέντρο». Γι’ αυτό και το «παιχνίδι» που ξεκινά τώρα στο πολιτικό τερέν, έχει ως διακύβευμα τον μεσαίο χώρο. Αυτόν, που κάποτε έδινε την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ, από το 2019 μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία και σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του τηρεί στάση αναμονής και καταγράφεται στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων. 

Την Τετάρτη στη Βουλή, αναμένεται η πρώτη σύγκρουση αρχηγών για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζει την πιο ταραγμένη εσωκομματική του περίοδο, εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Νίκο Παππά, είναι σαφές, εδώ και καιρό, ότι ο πρωθυπουργός, επί της ουσίας, έχει βάλει απέναντί του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και την επιλογή του να συστήσει ένα συντονιστικό πολιτικό κέντρο, όπως το λέει, στο οποίο θέσεις-κλειδιά αναλαμβάνουν και οι αντίπαλοί του - Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας, με τους δυο πρώτους να έχουν ξεκάθαρη αναφορά στον κεντρώο χώρο και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα - η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να προβάλει την εικόνα της πλήρους «συστράτευσης», λαμβάνοντας θέση μάχης και διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία στην, προερχόμενη από το κέντρο, αντιπολίτευση. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν ακόμη σε εκκρεμότητα την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μετά την πρόσκληση, που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, δηλώνει ότι αναμένει να δει την αντιπολιτευτική τακτική, που η Χαριλάου Τρικούπη θα αναπτύξει από εδώ και στο εξής. Αν δηλαδή, θα παραμείνει στο «όχι σε όλα», που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια, απορρίπτοντας πολιτικές επιλογές, που βρίσκονταν σε ευθεία γραμμή με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως την επιστολική ψήφο ή τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή θα επιλέξει μια γόνιμη, αξιόπιστη και κοστολογημένη αντιπολίτευση, όπως λέει συχνά η κυβέρνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου αφενός αναμένει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών για το ΑΣΕΠ, αφετέρου φαίνεται να μελετά το ενδεχόμενο να συνταχθεί με τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για τη διακοπή χρηματοδότησης του κόμματος «Σπαρτιάτες», υπενθυμίζοντας ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε και η νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό κομμάτων που εμφανίζονται με ψεύτικο μανδύα εγκληματικών οργανώσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση επιδιώκουν, παράλληλα, να μην αφήσουν «κενά» στις πολιτικές, που προωθούν και που θα έδιναν χώρο στο ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει την επικοινωνία του με τον μεσαίο χώρο. Έτσι, πρωτοβουλίες, που ακουμπούν στην οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των εισοδημάτων, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας, παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Την ίδια ώρα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου υψώνει τείχος με τα κόμματα στα δεξιά του. Απορρίπτοντας κάθε μορφής αιτιάσεις περί ενδοτικότητας και υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό ή την εξωτερική πολιτική, ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων Γεραπετρίτη-Φιντάν και σε δύο μήνες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δώσει στίγμα προθέσεων. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες και η σφοδρή επίθεση, που εξαπέλυσε, μιλώντας για «πατριώτες της φακής», έδωσαν τον τόνο, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν αναλλοίωτες και ότι διάλογος δε σημαίνει ούτε υποχώρηση, ούτε αφέλεια. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπενθυμίζει όλα όσα γίνονται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα εξοπλιστικά προγράμματα σε πλήρη εξέλιξη, τη θωράκιση των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο και την ετοιμότητα των αρχών για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου μεταναστευτικού κύματος. 

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με την ακροδεξιά προσέθεσε ο Κ. Μπογδάνος, ο οποίος παρουσίασε βίντεο στο οποίο υποστήριζε ότι η Σοφία Βούλτεψη, όπως είπε, «κανονίζει δουλειές με Πακιστανό μεγαλοπαράγοντα» και η απάντηση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία έκανε λόγο για μηχανισμό παραπληροφόρησης και άθλια εκστρατεία κατασυκοφάντησης, «στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού εμφύλιου πολέμου μέχρις εσχάτων και μιας ανελέητης μάχης επικράτησης και επηρεασμού του ακροδεξιού ακροατηρίου».

Η επικαιρότητα των επόμενων μηνών αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη ρητορική των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δύο μεγάλα θέματα, ελληνοτουρκικός διάλογος και μεταναστευτικό, θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι η Αθήνα εξακολουθεί να μένει προσηλωμένη στις πάγιες θέσεις της στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και στο μεταναστευτικό, διατηρώντας μια πολιτική αυστηρή, αλλά και δίκαιη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, να υιοθετεί εν πολλοίς τις θέσεις και τους προβληματισμούς της.