Κάποτε κατήγγειλαν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ότι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυβερνούν οι χούντες. Το 2015, Τσίπρας και Καμμένος ξέχασαν την «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα» και έφεραν στη Βουλή για κύρωση 12 «αριστερές» ΠΝΠ.
Και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στα παλιά, εξαγγέλλοντας χθες από τον Πειραιά ως πρώτη ενέργεια της προοδευτικής του διακυβέρνησης μία παραλλαγή εκείνου του θρυλικού «με ένα νόμο κι ένα άρθρο».
Δηλαδή ότι αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, η πρώτη του απόφαση θα αφορά μια ΠΝΠ για πάγωμα των πλειστηριασμών, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Τρεις προμετωπίδες του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όχι μόνο θα έστελναν μηνύματα επενδυτικής ανασφάλειας και θα δημιουργούσαν ερωτηματικά στις αγορές για τη θέση της Ελλάδας, αλλά και θα υλοποιούνταν με μια διαδικασία η οποία «συρρικνώνει τη Δημοκρατία», όπως κατήγγειλε κάποτε ο ίδιος ο Αλ.Τσίπρας.
Οι «επάρατες και επονείδιστες» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τώρα επιστρατεύονται ξανά από την Κουμουνδούρου ως «πολύτιμο» εργαλείο, εφόσον κυβερνήσει.
Τι θα αφορούν:
Το πάγωμα όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο που έχει εξαγγείλει, με υπογραφή της Λούκας Κατσέλη, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της πρότασης αυτής στην οικονομία.
Tη μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ.
Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ και την είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια με λευκή κόλα.
Τρεις προτάσεις πυροτεχνήματα, τρεις απατηλές υποσχέσεις που καλλιεργούν προσδοκίες όπως η εργαλειοποίηση της αγωνίας των μαθητών ή ανοίγουν τρύπες στα κρατικά έσοδα, όπως η απατηλή υπόσχεση για φθηνότερη βενζίνη, η οποία εντέλει θα πλήξει τους ίδιους τους ευάλωτους, καθώς οι φόροι στα καύσιμα χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης.
Τρεις προτάσεις, που θα εφαρμοστούν με έκδοση ΠΝΠ, όπως το 2015, όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα «σκούπιζε όλα», ρυθμίζοντας διάφορα «κατεπείγοντα θέματα» των περισσοτέρων υπουργείων (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).
Κατά το Σύνταγμα όμως, η έκδοση ΠΝΠ αφορά αποκλειστικά σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και θεσπίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τι έλεγαν παλιά για τις ΠΝΠ
Την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήταν λάβρος κατά των ΠΝΠ με κορυφαία του στελέχη, να μιλούν για «χουντικής εμπνεύσεως» διαδικασίες, οι οποίες «συρρικνώνουν τη Δημοκρατία».
Συγκεκριμένα:
Αλέξης Τσίπρας (05.12.12): «Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία»
Αλέξης Τσίπρας (11/06/2013): «Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».
Αλέξης Τσίπρας (19/11/2012): «Προχωρούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και σε κατάσταση πολιορκίας».
Νίκος Βούτσης (11/12/2012) : «Το ζήτημα μη λειτουργίας της Βουλής παρατείνεται και οξύνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών. Η διακυβέρνηση της χώρας με τις, χουντικής έμπνευσης, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επί παντός επιστητού μαζί με τη συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την απουσία του πρωθυπουργού και την απουσία, επίσης, νομοθετικού έργου συγκροτούν πλέον, έξι μήνες μετά τις εκλογές, μια σαφή πολιτική στάση».
Δημήτρης Παπαδημούλης (10/04/2013): «Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η "ξεφτίλα" να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».