Η ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας, συγκεντρώνοντας το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 2021 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις 8,8 εκατ. το 2018.
Πλέον, με ένα κλικ από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι πολίτες μπορούν να έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις έως ιατρικές συνταγές, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, ακόμα και ραντεβού με δημόσιους φορείς μέσω βιντεοκλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό επεκτάθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε 1.338 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ∆ηµοσίου σε 67 και είναι στα σκαριά η πλήρης εφαρμογή και στους υπόλοιπους 152.
Άυλη συνταγογράφηση
Τομή αποτέλεσε και η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Περισσότεροι από 3,1 εκ. πολίτες την ενεργοποίησαν και εκδόθηκαν περίπου 42 εκ. συνταγές και 17 εκ. άυλα παραπεµπτικά. Πλέον, όλες οι επεκτάσεις συγκεντρώνονται σε µία εφαρµογή, το MyHealth app.
Ακόμη και οι μεταβιβάσεις ακινήτων πέρασαν στην ψηφιακή εποχή με το e-κτηµατολόγιο και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Το ψηφιακό άλμα της χώρας μας κάνει πιο εύκολη τη ζωή και για τους συνταξιούχους μας, καθώς αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισµένους και τους συνταξιούχους, όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, ασφαλιστικής ικανότητας ή βεβαίωση απογραφής.
Ταυτόχρονα ψηφιοποιήθηκε η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα τη σπατάλη χρόνο και την ταλαιπωρία, όπως η δήλωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής της άδειας οδήγησης, αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται µε την έκδοση νέας άδειας οδήγησης και νέας άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών.
Πλέον μέσω του gov.gr παρέχονται 1350 υπηρεσίες και καλύπτουν 300 εκ. συναλλαγές (γνήσιο υπογραφής, πιστοποιητικά δηµοτολογίου, ληξιαρχικές πράξεις, ποινικό µητρώο) ενώ ψηφιοποιήθηκε και η έκδοση πιστοποιητικών στα δικαστήρια µε τον µεγαλύτερο όγκο εργασίας.
Η ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα συνέβαλε τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς με ψηφιακό σύστημα έγινε η διανοµή self test, η υποστήριξη διενέργειας rapid και µοριακών test και η καταχώρηση αποτελεσµάτων.
Η Ελλάδα µαζί µε τη Φινλανδία και τη Γερµανία είναι οι τρεις χώρες που, σύµφωνα µε το Παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, ολοκλήρωσαν πρώτες και µέσα στα χρονοδιαγράµµατα τη µετάβασή τους στα δίκτυα πέµπτης γενιάς ενώ η κυβέρνηση διέθεσε 506.044 επιταγές (vouchers) των 200 ευρώ στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Μέριµνας» για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισµού από µαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και άλλες 160.000 επιταγές για εκπαιδευτικούς.
Τέλος, έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα έργα για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτήρια καθώς και υποβρυχίων καλωδίων στα νησιά, µε δυνατότητα παροχής ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps και δυνατότητα αναβάθµισης σε 1 Gbps ενώ υλοποιήθηκε το πρόγραµµα «λευκές περιοχές» που έδωσε πρόσβαση σε τηλεοπτική κάλυψη σε 4.079 οικισµούς.