Παρά τα όσα περί του αντιθέτου είχαν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το πράσινο φως στην εισήγηση περί φθινοπωρινής κάλπης. Μπορεί πράγματι η πρόταση για προκήρυξη εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου να είχε καταστεί πλειοψηφική ανάμεσα στους συνεργάτες του τον τελευταίο μήνα, ο πρωθυπουργός όμως δεν είχε δείξει σημάδια συναίνεσης, καθ όλη τη διάρκεια αυτής της εσωτερικής συζήτησης εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει στο liberal.gr συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη η απόφαση του να «κόψει μαχαίρι» τη σχετική σεναριολογία, αιφνιδίασε ακόμα και τον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρόκειται για μία επιλογή με αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα που, όπως επιμένει η ίδια πηγή, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία:
- Η πολιτική αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τη βαθιά έννοια της θεσμικότητας που τον διακρίνει δε θα μπορούσε να τον οδηγήσει τελικά στην προκήρυξη των εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, σχεδόν εφτά μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας.
- Η εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξει τα κράτη μέλη απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής λαίλαπας.
- Το μεγάλο πρόβλημα της λεγόμενης υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα καλούνταν να διαχειριστεί πιθανές δύσκολες αποφάσεις είτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε στο κομμάτι της ενέργειας. Μια κυβέρνηση που θα κινούσε τα νήματα στη χώρα στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (εξαιτίας της απλής αναλογικής).
- Η ανάγκη του κ.Μητσοτάκη να φτάσει στο τέλος της θητείας, για την οποία εξελέγη, προκειμένου να ζητήσει από τους πολίτες να συγκρίνουν το έργο της κυβέρνησης με εκείνο της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος σε συζητήσεις δεν κρύβει τη βεβαιότητα του ότι η σύγκριση των πεπραγμένων ευνοεί καθαρά την ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν το βασικό δίλημμα των επερχόμενων εκλογών που δε θα είναι άλλο από το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Σταθερότητα ή αστάθεια;»