Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όποιος είχε την ευκαιρία να είναι παρών την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την ανάρτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη αναφορικά με την εισήγηση της επιτροπής αθλητισμού, ήταν σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός δε θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια.
«Μπορεί οι δύο άντρες να είχαν εξαιρετική προσωπική σχέση, όμως ορισμένα ζητήματα είναι πέρα και πάνω από κάθε είδους διαπραγμάτευση», λέει στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, αιτιολογώντας την απόφαση διαγραφής.
Ο πρωθυπουργός έμαθε για το πόρισμα της επιτροπής αθλητισμού λίγο πριν αναχωρήσει από το Άουσβιτς. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε δύο ώρες αργότερα στην Ελλάδα, με κάποια μικρή καθυστέρηση λόγω της διαδικασίας αποχιονισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το κινητό του και ενημερώθηκε από στέλεχος του επιτελείου του για την ανάρτηση του πρώην αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία είχε γίνει την ώρα που το αεροσκάφος ήταν στον αέρα.
«Το μείζον αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου» έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του ο κ. Ζαγοράκης. Όπως μεταφέρει αξιόπιστη πηγή, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα όσα έγραψε ο «κάπτεν» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004, κάτι που δημοσιοποίησε μάλιστα και την στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα στους συνεργάτες του.
Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε άκρως προσβλητική την θέση του μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή της ΝΔ, εκτιμώντας ότι εμπεριέχει το στοιχείο του εκβιασμού προς το σύνολο της κυβέρνησης. Ήταν σαφές ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί.
Όπως όμως έχει συμβεί και στο παρελθόν δε θέλησε να δράσει εν θερμώ και έδωσε ραντεβού με τους στενούς του συνεργάτες για οριστικές αποφάσεις επί του θέματος για το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Πράγματι λίγο μετά τις 08.30 το πρωί και μετά από σύσκεψη με το στενό του επιτελείο, ο κ.Μητσοτάκης αποφάσισε την διαγραφή του ευρωβουλευτή. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή στον γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον ευρωβουλευτή, λίγο πριν η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει την απόφαση δια του εκπροσώπου της στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Προφανώς και η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Μητσοτάκη σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον δε θα κάνει και πολύ χαρούμενους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μια και ο κ. Ζαγοράκης αποτελεί «σημαία» του ιστορικού συλλόγου. Όμως μαζί με τη διαγραφή η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξουν ηπιότερες ποινές στις ομάδες. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα σταλεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον ΠΑΟΚ, ούτε και κάποια μεροληπτική διάθεση εναντίον του.
Σε κάθε περίπτωση η διαγραφή Ζαγοράκη αποτελεί την πρώτη κίνηση αναλόγου μεγέθους στην οποία προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Η κυβέρνηση άλλωστε βρίσκεται ακόμα στον πρώτο της χρόνο και νομοτελειακά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και άλλες φορές σε ανάλογη θέση μέχρι τη λήξη της θητείας του. Η επιλογή του όμως να θέσει εκτός τον Θοδωρή Ζαγοράκη αναμφίβολα θέτει το πλαίσιο και για το... μέλλον.