Έχοντας ολοκληρώσει δύο ημερολογιακά ορόσημα –της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τη σημασία που το καθένα έχει, το μεν πρώτο για την εσωτερική πολιτική σκηνή και το δεύτερο για τη διεθνή παρουσία της χώρας– ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εισέρχονται πλέον σε μια καθοριστική περίοδο υλοποίησης πολιτικών, που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα, άρα και σε αλλαγή κλίματος στην κοινή γνώμη. Γνώμονας, πλέον για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή μέτρων, η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, που επέστρεψαν στην ευρωζώνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο, την βάση του φετινού προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», που καταγράφεται στο μεσοπρόθεσμο και που ο ίδιος παρουσίασε σε επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία –προβλέπεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7% το 2024 στο 133,4% το 2028, σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, περί του 2,4%, «κάτι το οποίο διαμορφώνει και τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες, περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και ανάπτυξη 2,3% το 2025.
Στο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται οι στοχεύσεις για κατώτατο μισθό στα 950€ το 2027 και του μέσου μισθού στα 1600€ και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς, όπως το Δημογραφικό, το στεγαστικό, η κλιματική κρίση, η υγεία, η παιδεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες με καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου να χωρά να αφήσει πίσω τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών.
Για την κυβέρνηση το «σταυρόλεξο» που καλείται να λύσει στην πορεία των επόμενων χρόνων για την εφαρμογή πολιτικών, που θα επιφέρουν βελτιώσεις, είναι η τήρηση της «οροφής δαπανών», που πλέον προβλέπεται, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτές «επιτρέπουν για τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κομβικό για την κυβέρνηση να συνεχιστεί με επιτυχία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να συνεχίσει στην υλοποίηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων, με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο επέστρεψε η ατζέντα της καθημερινότητας, με πρώτο θέμα τη βία ανηλίκων, που το τελευταίο διάστημα παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις. Μετά την υλοποίηση της σχολικής πλατφόρμας «Stop Bullying», προανήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας στη λογική του panic button, για τους εφήβους, οι οποίοι νιώθουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολείου, αλλά και αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.
Στα θέματα της καθημερινότητας και η προαναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ψήφισης από τη Βουλή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, με το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, σύμβαση, που επιφέρει και μείωση διοδίων από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ για τους οδηγούς.
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον και το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα για τη στέγη, αλλά και τα επιδόματα παιδιών, η σύγκλιση παροχών σε τρίτεκνους με αυτές των πολυτέκνων, όπως και οι πρόσθετες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη τις προσλήψεις για το 2025, σχεδόν 20.000 προσλήψεις, με επίκεντρο το ΕΣΥ, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ, βάζοντας στο μικροσκόπιο και τον αγροτικό τομέα, προ των πυλών βρίσκεται η ρύθμιση «κόκκινων» αγροτικών δανείων, που αφορά σε χρέη περίπου 20.000 παραγωγών και 750 συνεταιρισμών.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ανακόπτεται η όποια πτωτική πορεία και ότι διατηρείται η διαφορά ασφαλείας από το δεύτερο κόμμα, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση της ατζέντας με βάση τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, αναμένοντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις να αποφέρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, ο «συναγερμός» χτυπά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων της περιοχής είναι έτοιμο, ενώ στη μεγάλη εικόνα, η Αθήνα έχει κάνει σαφή τη θέση της για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύρραξη.