Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ ορθολογισμού και λαϊκιστικής παντιέρας
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ ορθολογισμού και λαϊκιστικής παντιέρας

Μάχες εκ του συστάδην θα διεξαχθούν στη Βουλή, κατά το πενθήμερο της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται εργωδώς καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει εντολή στους τομεάρχες του κόμματος να επικρίνουν την κυβέρνηση με στοιχεία.

Αυτό φυσικά ενισχύεται από τη δημοσκοπική άνοδο, αργόσυρτη βέβαια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα παρουσιάζεται ως η πιο αξιόπιστη εναλλακτική, σε σχέση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, η οποία είναι χαμένη σε άβυσσο λαϊκής ανυποληψίας.

Βέβαια, δεν αρκείται μόνο στην τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, καθώς αυτή πείθει τους μετριοπαθείς λελογισμένους. Εξ ου και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην προτίμηση όσων δηλώνουν κεντρώοι. Συγκεντρώνει το 35%, ενώ ακολουθούν η ΝΔ με 20% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Δεν εντυπωσιάζει όμως, εκείνο το τμήμα που λειτουργεί με το θυμικό, είτε όντας απελπισμένο, υπό τη μέγγενη των πιεστικών οικονομικών αναγκών, είτε από ιδεολογικό δογματισμό.

Έτσι, καλή η τεκμηρίωση… κάλλιστος ο λαϊκισμός.

Στις προτάσεις για τις τράπεζες υπάρχουν ορθολογικές και αναγκαίες προτάσεις, που προτάθηκαν όμως εκ των υστέρων, όταν έγινε κατανοητό το άτοπον της αρχικής τους πρότασης. Γι’ αυτό με άλλη τροπολογία αναφέρθηκαν σε ορθολογικές προτάσεις, όπως π.χ. το ύψος των προμηθειών.

Προφανώς, έμαθαν από την ειδησεογραφία ότι μάλλον παραπλήσιες αποφάσεις θα ανακοινώσει και η κυβέρνηση - κάπως αργά είναι αλήθεια. Έτσι, θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι την «έσυραν» στις θέσεις τους.

Η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, ήταν η παντιέρα του λαϊκισμού εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι μόνο αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δεν μπορείς να κάνεις μια έκτακτη φορολόγηση και να τη μετατρέψεις σε μόνιμη δαπάνη, εξηγώντας επιπλέον ότι «στα διυλιστήρια ήταν μια άλλη περίπτωση. Ήταν μια έκτακτη για να δώσεις μια έκτακτη δαπάνη», όπως είπε.

Προανήγγειλε δε, ότι σχετικά με τις τράπεζες «θα μειωθεί η ένταση του προβλήματος, με αυτά τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή στον Προϋπολογισμό».

Παράλληλα, όσον αφορά τα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωστοποιεί ότι δεν επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και υπενθυμίζει ότι αυτό επιτρεπόταν στην Ελλάδα μέχρι το 1987, και ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που το κατήργησε.

Να προσθέσουμε και το γεγονός, ότι η φορολόγηση των έκτακτων κερδών των τραπεζών, δεν θα είχε καμία άμεση επίδραση στα οικονομικά των πολιτών. Και αυτό γιατί, έχει ψηφισθεί νόμος σύμφωνα με τον οποίο μια τέτοια φορολόγηση δεν μπορεί να μεταφραστεί σε επιδοματική πολιτική. Βάσει νόμου, θα διοχετευθεί στην κάλυψη του χρέους. Και ναι, καλή είναι και η κάλυψη του χρέους, αλλά θα ήταν δώρον άδωρον για την τσέπη του πολίτη σε χρόνο ενεστώτα.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρθηκε με ορθολογισμό, κατά την ενημερωτική επίσκεψή του στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ευχαρίστησε τους διοικητικά αρμοδίους, λέγοντας «θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη σημερινή συγκινητική ξενάγηση, που αναδεικνύει τον πλούτο και την ιστορία της πόλης. Δυστυχώς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στερήθηκαν για πάρα πολλά χρόνια τις υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών».

Δεν εξάντλησε τις δηλώσεις του στην κατεδαφιστική μιζέρια που είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς. Γι’ αυτό και η τελευταία, τον κατηγορεί ως φορέα συναινετικής και βολικής αντιπολίτευσης.

Και το ερώτημα είναι, αφού ασκεί τέτοια αντιπολίτευση βολική γιατί ανεβαίνει - ναι είπαμε, στάγδην -, ενώ η Αριστερά πέφτει ιλιγγιωδώς; Και δεν αναφερόμαστε στην κατά και τη μετά Κασσελάκη περίοδο. Αναφερόμαστε στον ορθόδοξο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη, που από το 36% καταβυθίστηκε ολοταχώς στο 18%.

Και γιατί επιζητούν τη συνεργασία του στο πλαίσιο των «προοδευτικών δυνάμεων»; Πώς είναι προοδευτικός ένας βολικός;