Πριν από τέσσερις μήνες είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι εσωκομματικές εκλογές σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν σαν σκοπό να δώσουν ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Αντίθετα, οι αντίπαλοι του, επιδίωκαν όχι μόνο την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και την αλλαγή πλεύσης του κόμματος.
H αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν προέρχονταν ούτε από τον κομματικό μηχανισμό, ούτε από το δίκτυο των παραδοσιακών φίλων του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα. Προέρχονταν αποκλειστικά από 2-3 υψηλόβαθμα στελέχη που στην πορεία επέλεξαν να αναμετρηθούν στα ίσια με το Νίκο Ανδρουλάκη και να διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος.
Τι έδειξαν οι εκλογές;
Στον πρώτο γύρο το 70% των συμμετεχόντων καταψήφισε τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και στον δεύτερο γύρο, το 59% όσων συμμετείχαν στις εκλογές, επέλεξε το «μη χείρον βέλτιστον», διατηρώντας στην προεδρία του κόμματος το Νίκο Ανδρουλάκη.
Και τώρα; Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε μια στροφή 360 μοιρών, καταλήγοντας στην αρχική θέση της εκκίνησης του. Με τα ίδια μυαλά, τον ίδιο κομματικό μηχανισμό και τις ίδιες θέσεις ή «μη θέσεις» που ελάμβανε αυτά τα τελευταία έτη, απέναντι στα καίρια πολιτικά ζητήματα.
Είναι προφανές ότι μια στροφή 360 μοιρών, θα κρατήσει αμετάβλητη την πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλη από τις «παρακολουθήσεις».
Είναι προφανές ότι μια στροφή 360 μοιρών, θα κρατήσει αμετάβλητη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Είναι προφανές ότι μια στροφή 360 μοιρών, θα κρατήσει αμετάβλητη τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επιστολική ψήφο.
Είναι προφανές ότι μια στροφή 360 μοιρών, θα κρατήσει αμετάβλητη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για μονιμοποίηση της φορολόγησης των «έκτακτων κερδών».
Είναι προφανές ότι μια στροφή 360 μοιρών, θα κρατήσει αμετάβλητη τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί ξεπουλήματος των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περί golden boys και λοιπά.
Και φυσικά μια στροφή 360 μοιρών, κρατάει δέσμιο το ΠΑΣΟΚ στο μοναδικό χαρακτηριστικό στοιχείο που το είχε κρατήσει για τόσα πολλά χρόνια στην εξουσία. Στο να μοιράζει δηλαδή, λεφτά. Με τη διαφορά ότι σήμερα δεν μπορεί να μοιράσει λεφτά, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας. Μπορεί, όμως, να εξαγγέλλει επιλεκτικές μειώσεις φόρων, φορολογικές εκπτώσεις, δημόσιες επενδύσεις, τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, ειδικά κανάλια χρηματοδότησης και λοιπά ελκυστικά μέτρα, που ωστόσο προϋποθέτουν την αντίστοιχη εξεύρεση πόρων που θα τα υποστηρίξουν.
Βέβαια, η στροφή των 360 μοιρών φέρνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό του, χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας. Στη δε απάντηση στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο στα αρνητικά ποσοστά δυσαρέσκειας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προηγείται του πρωθυπουργού κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το ποσοστό ρεκόρ του 82%.
Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να κέρδισε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, λόγω του ελέγχου του κομματικού μηχανισμού. Ωστόσο, η μετάβαση από τον φθηνό αντιπολιτευτικό λαϊκισμό στον υπεύθυνο κυβερνητικό προγραμματισμό προϋποθέτει μια σημαντική στροφή, τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα τους. Η στροφή του ΠΑΣΟΚ κατά 360 μοίρες, είναι μια απλή περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, που στην ουσία δεν αλλάζει κάτι. Το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να κάνει restart.