Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, μετά και τη β'' ανάγνωση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου υπερψήφισε μόνο η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η ΝΔ καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος, ζητώντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης επί της τροπολογίας της για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε 3 μικρότερες περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να λάβει ουδεμία απάντηση.
Ναι στην ψήφο στα 17, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές, είπε το ΚΚΕ, ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή εν αναμονή της κατάθεσης τροπολογίας από το κόμμα για την κατάργησή του.
Η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισε σχεδόν το σύνολο των άρθρων, με εξαίρεση το άρθρο 1, που αφορά στο δικαίωμα ψήφου στα 17, για το οποίο δήλωσε παρών έως ότου παρασχεθούν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο στα πλασματικά 17 δηλαδή στους λεγόμενους 16ηδες.
Στο παιχνίδι των καθυστερήσεων επέμεινε εκ νέου η Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας επιφύλαξη για το σύνολο του νομοσχεδίου, ώστε να λύσει το γρίφο της στάσης της στην Ολομέλεια.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν αν και ο στόχος των 200 ψήφων φαντάζει αυτή τη στιγμή ανέφικτος για την κυβέρνηση, μάλλον τίποτα δεν έχει κριθεί, αφού οι πολιτικές δυνάμεις τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης που αν θελήσει ίσως αλλάξει τους συσχετισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει 5 σημεία: αναλογικότητα με μικρότερο μπόνους, ψήφο στα 17 (πραγματικά συμπληρωμένα), διατήρηση του πλαφόν 3%, κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, ψήφο ομογενών. Το Ποτάμι από τη δική του πλευρά έχει καταθέσει 3 τροπολογίες αναφορικά με: μπόνους μίας έδρας ανά 2% για το πρώτο κόμμα, ψήφο στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, ψήφο στα πραγματικά 17 κι όχι στους 16ηδες.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, πάντως επιχειρώντας να διατηρήσει ανοιχτές τις γέφυρες με τους διαφωνούντες, υποστήριξε ότι «η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, χωρίς ωστόσο να αναλύσει περαιτέρω τη σκέψη του.
Με πληροφορίες από skai.gr