«Ο προϋπολογισμός αυτός σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας μας σε κανονική τροχιά ανάπτυξης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Αναφερόμενος στους θεσμούς, τις ανεξάρτητες αρχές και στην Δικαιοσύνη τόνισε πως αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη κοινωνικής ειρήνης, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι τα βασικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, δηλαδή ασφάλεια και προβλεψιμότητα.
Ειδικότερα, για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε πως οι εκταμιεύσεις του συνδέονται αναπόφευκτα με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των θεσμών. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένει όμως ακόμη πολύ δουλειά για την επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου και εκεί θα πρέπει οι θεσμοί να λειτουργήσουν με διαφάνεια και αποδοτικότητα. Χρειάζεται, τόνισε, διαφανής, γρήγορος και νομικά άρτιος έλεγχος. Γι' αυτό επιχειρούμε την αναβάθμιση και θεσμική ενίσχυση των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές, σημείωσε πως το πλαίσιο λειτουργίας τους, όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, είναι εντελώς ανομοιόμορφο και αποτελεί πηγή προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε μία προσεκτική αποσαφήνιση του ρόλου κάθε αρχής, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το εάν και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται ενοποίηση αρχών με όμοιο ή συναφές αντικείμενο, ακόμα και κατάργηση αρχών που δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο.
Για τον κομβικό ρόλο της Δικαιοσύνης στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως ακόμη και το καλύτερα σχεδιασμένο κανονιστικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι αποδοτικό αν δεν συνδυαστεί με ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα. Η κυβέρνηση, είπε, έχει ήδη αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένουμε ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση των αποφάσεων. Χαρακτήρισε θεμελιακή μεταρρύθμιση την αναβάθμιση που προχώρησε η κυβέρνηση στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Κομβικής σημασίας τον τρόπο αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και καταλυτικό για την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης τον λεγόμενο «δικαστικό χάρτη».