Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί τότε προφανώς και έχει αξία και για τα ελληνικά συμφέροντα. Το σενάριο ενός τετ α τετ ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες. Στην περίπτωση που τελικώς υλοποιηθεί θα πρόκειται για μία κίνηση που δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την επιθετική τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα, όλο το τελευταίο διάστημα, απέναντι στην Ελλάδα.
Ένα τέτοιο τετ α τετ άλλωστε αποτελούσε και αποτελεί τον «διακαή πόθο» του κ. Ερντογάν, σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα που οι αντοχές του Τούρκου Προέδρου δοκιμάζονται στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς η Τουρκία οδηγείται προς τις κάλπες.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να «επικοινωνήσει» τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στο ακροατήριο του με τον πιο συμφέροντα τρόπο για εκείνον και σε δεύτερο χρόνο, αυτή η συνάντηση θα του δώσει μία καλή «διέξοδο» προκειμένου να ρίξει τους τόνους με την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια ο κ. Ερντογάν, όπως κάνει συνήθως, θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό επικοινωνιακά θα του δώσει το δικαίωμα να χαμηλώσει τον πήχη απέναντι πάντα στο δικό του ακροατήριο ώστε να μην χρειάζεται άλλο να κάνει εξαγωγή της έντασης από το εσωτερικό της χώρας του. Πιθανόν λοιπόν οι ακραίες τοποθετήσεις από πλευράς Άγκυρας να εκλείψουν, κάτι που εξαιτίας της τουριστικής περιόδου αλλά και της δεινής οικονομικής της κατάστασης, το έχει ιδιαίτερη ανάγκη η Τουρκία.
Βεβαίως υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Το τετ α τετ να μην οδηγήσει πουθενά και να μην επηρεάσει σε τίποτα την αναθεωρητική λογική της Τουρκίας. Μένει να δούμε τελικώς το ποια από τα δύο ενδεχόμενα θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θέλοντας από τη μία να αποφύγει την τακτική όξυνσης με την Άγκυρα και από την άλλη όμως να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, δε θα πάει στη Μαδρίτη ζητώντας από τους «ισχυρούς φίλους» της Ελλάδας να «τραβήξουν το αυτί» της Τουρκίας. Η ελληνική αποστολή θα πάει στην ισπανική πρωτεύουσα για να τοποθετηθεί για το μέλλον και το ρόλο της συμμαχίας σε μία κρίσιμη περίοδο διεθνώς. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν όμως ότι εάν ο κ. Ερντογάν «ανοίξει» θέματα τότε η ελληνική πλευρά θα είναι προετοιμασμένη, έχοντας στις αποσκευές της συγκεκριμένα στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν κλειστεί κάποιες διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου, κάτι που τελικώς δεν αποκλείεται να συμβεί. Για παράδειγμα ο κ.Μητσοτάκης ίσως συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο πρόσφατα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία.