Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη συστήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Παράλληλα εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων από θεράποντες ιατρούς.
Ειδικότερα το Εθνικό Μητρώο συστήνεται προκειμένου:
(α) Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.
(β) Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.
(γ) Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
(δ) Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
(ε) Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.
(στ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.
(ζ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.
(η) Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.
(θ) Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).
(ι) Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.
Η νέα υπουργική απόφαση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο «Δίχτυ» πρόληψης και προστασίας για τα άτομα με HIV:
- Δυνατότητα αναδοχής/υιοθεσίας από οροθετικά ζευγάρια εφόσον ακολουθούν την αγωγή τους
- Δημιουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης για άτομα με HIV λοίμωξη
- Διάθεση αντιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη (Prep).
Δράσεις στήριξης σε πρόληψη και προστασία
Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του AIDS δηλώνοντας πως έχει γίνει σειρά δράσεων για τη στήριξη των ατόμων αυτών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε τη νομοθέτηση της δυνατότητας να χορηγείται ως προληπτικό μέσο στα άτομα τα οποία κάνουν μια σεξουαλική ζωή η οποία μπορεί να έχει επικινδυνότητα έκθεσης στον ιό η προφυλακτική αγωγή Prep, με αποζημίωση εξ’ ολοκλήρου καλυπτόμενη από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ένα κεντρικό σημείο για την αντιμετώπιση του HIV είναι να πάμε στην πρόληψη. «Πλέον στοχεύουμε στη γρήγορη διάγνωση, στις προληπτικές διαδικασίες, στα αντιρετροϊκά φάρμακα και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στην παγκόσμια ημέρα για το AIDS έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τα άτομα που πάσχουν από HIV λοίμωξη, αλλά και ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας πρόληψης για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα», όπως είπε.
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «όλες αυτές οι δράσεις είναι σημαντικό να στηριχθούν και δεν έχουνε ούτε κομματικό χρώμα, ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε».