Την προσωπικότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγραφεί σε δημοσίευμά του το Politico σημειώνοντας ότι σε μια χώρα που πλήττεται από λιτότητα και φτώχεια, η αναμενόμενη νίκη του στις εθνικές εκλογές αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική πολιτική μετά από μια δεκαετία πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008.
Αφού αρχικά αναφέρει ότι είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και απόφοιτος των Harvard, Stanford και Harvard Business School εν συνεχεία επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν φιλελεύθερο, κεντρώο πολιτικό και πως οι ψηφοφόροι επιλέγοντας τον ως πρωθυπουργό, απορρίπτοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα, θα ανταλλάξουν «ένα σύνολο λαϊκίστικων πολιτικών με μια άλλη πολιτική».
Σύμφωνα με το Politico ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα ευρύτερα αποδεκτό πρόσωπο τόσο στην παράταξή του, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, συμπληρώνοντας ότι αντίθετα ο κ. Τσίπρας που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2014 υποσχόμενος «ότι θα πολεμήσει τις Βρυξέλλες και θα αντιταχθεί στο "μνημόνιο" - τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, τελικά αντάλλαξε την ελάφρυνση του χρέους για μια σειρά μέτρων λιτότητας. «Έως τα μέσα του καλοκαιριού είχε υποταχθεί», υπογραμμίζει.
Επρόκειτο για μια «ταπεινωτική ήττα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι ακολούθησε πολιτική που ενίσχυσε τη λαϊκίστικη ταυτότητά του, στην προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να αντιταχθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, έπρεπε να αντιταχθεί στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα», δήλωσε ο Αυγουστίνος Ζενάκος, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και μέλος της ερευνητικής ομάδας The Manifold.