Οι ευρωβουλευτές από τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα υπερτερούν αριθμητικά από εκείνους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Παρ' όλα αυτά, το ΕΛΚ δεν θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, λόγω του ότι τα κόμματα της άκρας δεξιάς είναι κατακερματισμένα και είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ενωθούν. Αντικατοπτρίζει, ωστόσο, τη στροφή της Ευρώπης προς τα άκρα και θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με μια πρόβλεψη Poll of Polls του επερχόμενου νομοθετικού σώματος, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και το Identity and Democracy (ID), οι δύο κύριες δεξιές ομάδες, βρίσκονται σε συνολικά 144 έδρες.
Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα στην εξίσωση, όπως το Εναλλακτική για τη Γερμανία, που προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, που αναμένεται να πάρει 10 έδρες. Επιπλέον, το γαλλικό Reconquest αναμένεται να λάβει πέντε έδρες, το Konfederacja της Πολωνίας έξι, και Το κόμμα της Βουλγαρίας υπέρ του Κρεμλίνου Revival τρεις.
Εάν αθροίσουμε τους παραπάνω αριθμούς, μας κάνει 184 έδρες.
Το ερώτημα «πώς θα συσπειρωθούν αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές», ακόμα δεν έχει απαντηθεί.
Η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν (Εθνική Συσπείρωση) «φλερτάρει» με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Κοινοβούλιο και να γίνει μια από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς πόλους στην Ευρώπη. Η «Εθνική Συσπείρωση» αναμένεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην συγκεκριμένη ευρωομάδα ομάδα, ενώ το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» βρίσκονται κοντά στο να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.
Σημειώνεται πως η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κόμματα στα δεξιά, αλλά έχει λάβει επίσης μια πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.
Τα μέλη του ECR που υποστηρίζουν την Ουκρανία αμφισβήτησαν την ιδέα του Fidesz του Όρμπαν να ενταχθεί στην ομάδα τους. Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος στο ECR.
Τέλος, οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα κοινό μπλοκ, με τα μέλη τους να ψηφίζουν συχνά χωρίς κοινή γραμμή — υπογραμμίζοντας ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα ορίζονται από εθνικά συμφέροντα, είναι αδύνατον να έχουν κοινή ψήφο για τα περισσότερα θέματα.