Πολιτικά κέρδη και ζημιές για την κυβέρνηση στο τέλος μιας «διαβολοβδομάδας»
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολιτικά κέρδη και ζημιές για την κυβέρνηση στο τέλος μιας «διαβολοβδομάδας»

Στην αρχή της εβδομάδας η κυβέρνηση είχε απόλυτη επίγνωση ότι οι ημέρες, που θα ακολουθούσαν θα έφερναν στο «πικ» τους τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στα τρία κύρια θέματα της επικαιρότητας - τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις φοιτητικές αντιδράσεις και τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - ευελπιστώντας ότι τα μέτωπα αυτά θα «έκλειναν» με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, επιτρέποντας την επαναφορά της δημόσιας συζήτησης στο προωθούμενο κυβερνητικό έργο. 

Ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι πλέον νόμος του κράτους, με ευρεία πλειοψηφία 176 βουλευτών. Συνολικά, 76 βουλευτές καταψήφισαν, δύο τοποθετήθηκαν με «παρών» και 46 απείχαν. 

Μια μακρά περίοδος έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων για τη Νέα Δημοκρατία, που συνεχίστηκαν μέχρι την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ολοκληρώθηκε, περιορίζοντας στις μικρότερες δυνατές τις προαναγγελθείσες διαρροές για την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι διαρροές, μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχή Πολάκη και το «παρών» της Νίνας Κασσιμάτη, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, όπου 11 βουλευτές απείχαν, το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας δηλαδή, επιμέρισαν τις «αναταράξεις» δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο μόνο για εσωκομματικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για θέμα, που δίχασε και την αντιπολίτευση. 

Για την επόμενη ημέρα, ωστόσο, αυτό, που μένει είναι να αποδειχθεί αν η αιχμηρή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής όχι μόνο για το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά και για μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό, μπορεί να έχει και συνέχεια. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προεκτείνοντας, όμως, την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και το πολιτικό της πρόσημο.

«Στα φροντιστήρια της παράταξής μας έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα σκωπτικά «δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια». Στο επίκεντρο της κριτικής του και ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, με τον κ. Σαμαρά, σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή αποστροφή του λόγου του να απευθύνεται στα υπουργικά έδρανα λέγοντας «Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω».

Κυβερνητικές πηγές επέλεξαν να μείνουν στο «κανένα σχόλιο», δίνοντας το στίγμα προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου να μην εισέλθει σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, τουλάχιστον αυτή την ώρα. Μακριά από το σημείο τερματισμού φαίνεται ότι βρίσκονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα μπλόκα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και η Τρίτη, οπότε αγρότες και τρακτέρ αναμένονται στην Αθήνα, μετατρέπεται πλέον στην κομβική ημέρα για το αγροτικό «μέτωπο». Με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι τα περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων των αγροτών έχουν εξαντληθεί και τον πρωθυπουργό να έχει ήδη συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους, ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης μοιάζει αυτή την ώρα αναποτελεσματικός, κυρίως αν έχουν προηγηθεί διακοπές της κυκλοφορίας και αποκλεισμοί δρόμων έως τότε, κίνηση, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός πλαισίου οδηγείται όσο περνούν οι ημέρες και η κατάσταση στο χώρο των πανεπιστημίων. Η συζήτηση έχει ξεπεράσει πλέον τα αναμενόμενα εβδομαδιαία συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ή τις καταλήψεις των σχολών από όσους αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και έχει πλέον περάσει στην αναζήτηση των υπευθύνων για περιστατικά δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια των ψηφιακών εξετάσεων στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο παιδείας δείχνουν να τηρούν στάση παρατηρητή, ενδεχομένως με δεδομένη την θέση τους ότι η πολιτεία έχει δώσει στις πρυτανικές αρχές των αυτοδιοίκητων ιδρυμάτων, όλα τα νομικά εργαλεία για να ξεπεράσουν τα προσκόμματα και να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση διανύει την πιο δύσκολη περίοδο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όσο και με τη διαχείριση ανοιχτών θεμάτων, για τα οποία θα αξιολογηθεί από τους πολίτες. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων, προκειμένου να αποτυπωθούν οι τάσεις της κοινής γνώμης και επικεντρώνουν πλέον τον σχεδιασμό τους στην επόμενη περίοδο, μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών, επιχειρώντας στο διάστημα αυτό να επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τη «μεγάλη εικόνα», που όπως λένε έχει να επιδείξει θετικό πρόσημο στην πορεία της οικονομίας και τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές.