Περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας και της ζωής τους, απόλυτα βέβαιοι για τη «θετική» επιλογή που έκαναν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, και αποφασισμένοι να πάνε να ξαναψηφίσουν, εμφανίζονται οι ψηφοφόροι στο εκλογικό βαρόμετρο της MetronAnalysis, όπου η Ν.Δ στην εκτίμηση ψήφου εμφανίζει διαφορά σχεδόν 22 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κ. Μητσοτάκη για πολλοστή χρονιά να βρίσκεται επί της ουσίας χωρίς αντίπαλο.
Η έρευνα διεξήχθη τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής και αποτυπώνει, την αναμενόμενη απ' όλους τους αναλυτές και δημοσκόπους, τάση διεύρυνσης της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron Analysis για το Mega, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 19,1 μονάδες (35,8% έναντι 16,7%) ενώ στην εκτίμηση, ανεβαίνει στις 21,9 (41% έναντι 19,1%).
Το κατώτατο όριο της ΝΔ είναι στο 38,2% και το ανώτερο στο 43,8% ενώ αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ από 16,9% έως 21,3%.
Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 11,7%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 4,4%, το κόμμα «Νίκη» 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,8% και η επτακομματική βουλή θεωρείται σίγουρη. Το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ψάχνει μισή μονάδα καθώς η μέτρηση το δίνει στο 2,5%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (το 70%) πιστεύει ότι στην επικείμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η Ν.Δ. θα πετύχει την αυτοδυναμία ενώ, με βάση τα ποσοστά της μέτρησης, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 162 βουλευτές, 52 ο ΣΥΡΙΖΑ και 32 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η πρώτη μετεκλογική μεγάλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και τα αποτελέσματα της κάλπης: ότι η τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το υπόδειγμα πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, λειτούργησαν ως το big bang δημιουργίας ενός εντελώς νέου πολιτικού «σύμπαντος» στη χώρα.
Από τη μια λοιπόν πλευρά, στέκεται μια στιβαρή πολιτική δύναμη που κυριαρχεί στο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Ένας υποψήφιος πρωθυπουργός ο οποίος μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, μέσα σε οριακές συνθήκες και κρίσεις, έχει σήμερα καλύτερη εικόνα απ' ότι όταν διεκδικούσε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία το 2019. Ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40% στην προτίμηση για πρωθυπουργό ενώ το 2019 η ίδια εταιρεία τον μετρούσε γύρω στο 28 με 29%!
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας κατακερματισμένος εξασθενημένος χώρος της κεντρο-αριστεράς και της αριστεράς, με εσωτερικές μάχες, ανακατατάξεις και εμφυλίους, τους οποίους θα βλέπουμε συχνά εντός της επόμενης Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση πέφτει κι άλλο και τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγεται ως προτιμώμενος πρωθυπουργός μόλις από το 16% των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ χαροπαλεύει να μείνει στο διψήφιο ποσοστό και τον άφθαρτο Νίκο Ανδρουλάκη στην κλίμακα της προτίμησης για πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 4%. Κάτω και από το ποσοστό που είχε το κόμμα στα πέτρινα χρόνια.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης τις επόμενες εβδομάδες θα αναγκαστούν να αγνοήσουν τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη και να επιδοθούν σε μια ανελέητη μεταξύ τους μάχη.
Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της έρευνας της Metron Analysis είναι το πως βλέπουν οι πολίτες το μέλλον και την προοπτική της χώρας και κατ' επέκταση και το δικό τους, ενώ ετοιμάζονται να ξαναψηφίσουν.
Μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες (στο 46%) το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η χώρα και τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα, το ποσοστό που θεωρεί το αντίθετο είναι 47%.
Πολύ ευχαριστημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνει το 43% και ίσο ποσοστό δηλώνει δυσαρεστημένο.
Ενδιαφέρον έχει σε αυτή την απάντηση, ο τέλειος διχασμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ: μισοί είναι ευχαριστημένοι και μισοί δυσαρεστημένοι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την εκλογική συμπεριφορά τους σε λίγες εβδομάδες.
Από την έρευνα προκύπτει μια ακόμη αισιόδοξη παράμετρος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου: το 89% δηλώνει ότι θα πάει ξανά να ψηφίσει.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η Metron Analysis πριν από τις εκλογές του Μαΐου είχε προβλέψει στην τελευταία έρευνα της - χωρίς να έχει συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της υπόθεσης Κατρούγκαλου - νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά καθώς έδινε ανώτατο όριο στη ΝΔ το 39% και στο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%.