Έντονα πολιτικά στοιχεία θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε.
Παράλληλα με τον παραδοσιακό οικονομικό χαρακτήρα, από τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσαν να λείψουν οι πολιτικές αναφορές, καθώς οι μήνες που ακολουθούν θα είναι προεκλογικοί.
Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα αναμένεται να είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός θα δομήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση του τους επόμενους μήνες, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.
΄Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Η σκέψη και η σύγκριση θα μας συνοδεύουν, τους επόμενους μήνες αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, στην αποψινή ομιλία και στη συνέντευξη της Κυριακής θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κάνει ένα μίνι-απολογισμό του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος το 2019 μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ έχουν υλοποιηθεί.
Με φόντο τα όσα έχουν ακουστεί για την αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου, πληροφορίες τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας, όχι όμως ως κομματική προτίμηση αλλά ως εθνική αναγκαιότητα.
«Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος», αναμένεται να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη λήψη μέτρων σε τρεις χρονικούς κύκλους:
- Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως στην ενέργεια και την ακρίβεια.
- Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.
- Σχέδιο-τομή 6 σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: Τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Από την ομιλία του πρωθυπουργού δε θα λείψουν και οι αναφορές σε ένα μεγάλο εθνικό στόχο, της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την επιθυμία του έως το 2030 ο Παρθενώνας να έχει πίσω τα Γλυπτά του.