Το software του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνει κινήσεις εν θερμώ ή αλλαγές που υπηρετούν μόνο την εντύπωση της στιγμής, χωρίς να έχει προηγηθεί αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων. Παράλληλα όμως, έχει δείξει αστραπιαία ανταπόκριση σε γεγονότα και αστοχίες, κάνοντας μεταβολές, που όμως πάντα εντάσσονται σε σοβαρό σχεδιασμό με βάθος και προοπτική.
Η πρώτη δήλωση με την οποία αποτίμησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που ακολούθησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, εντείνουν την εντύπωση ότι σχετικά γρήγορα θα επέλθουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η φωνή των πολιτών, η οποία καταγράφηκε και με την ψήφο και την απουσία τους από την κάλπη, μεταφράστηκε αυτόματα από τον πρωθυπουργό ως «εντολή» μεγαλύτερης και καλύτερης ανταπόκρισης σε αυτά που η κοινωνία θεωρεί ως πρωτεύοντα.
Ακύρωσε την αυριανή επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία και στο πρόγραμμα του μπήκε εμβόλιμα μια τηλεοπτική συνέντευξη αύριο το βράδυ στον Alpha, όπου και αναμένεται να κωδικοποιήσει την «απάντησή» του, στο μήνυμα των πολιτών.
Και ειδικότερα προς το σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο στις εθνικές κάλπες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ να κυβερνήσει για μια ακόμη τετραετία με λυμένα τα χέρια, και που επέλεξαν τώρα να αποστασιοποιηθούν.
Η πλήρης αποτίμηση των λόγων που οδήγησαν όλους αυτούς τους ψηφοφόρους στο να μην ανταποκριθούν αυτή τη φορά στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαιτεί ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και χρόνο. Τα πρώτα δυο, αποδεδειγμένα τα διαθέτει ο πρωθυπουργός.
Για το τρίτο, το χρόνο δηλαδή, υπάρχει σκεπτικισμός καθώς, αν και οι εθνικές κάλπες απέχουν τρία ολόκληρα χρόνια, καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών θα δημιουργούσε την εικόνα είτε της ατολμίας, είτε της έλλειψης εναλλακτικών είτε ακόμη και περιφρόνησης του μηνύματος της κάλπης.
Επιπρόσθετα, θα έδινε στα κόμματα και κομματίδια της αντιπολίτευσης, τη δυνατότητα να πυροβολούν την κυβέρνηση κάνοντας, καθ’ υπερβολή λόγο μέχρι και για απώλεια της νομιμοποίησης της.
Θα διέγειρε ενδεχομένως και την επιθυμία σε ορισμένους ελάχιστους εντός ΝΔ να εξερευνήσουν τα περιθώρια άσκησης πίεσης στον πρόεδρο του κόμματος. Ένας εξ αυτών ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς έκανε ένα βήμα μπροστά. Ζήτησε να συνεδριάσει η Κ.Ο. για να διαπιστωθεί μετά το «δυσμενές αποτέλεσμα». γιατί παραδοσιακοί ψηφοφόροι αν και ήταν 100 μέτρα από τα εκλογικά κέντρα στα χωριά τους, δεν πήγαν στις κάλπες.
Το αίτημα του είχε ένα μικρό ορθογραφικό λάθος με μεγάλο βάθος. Ζήτησε τη «σύγκλιση» της Κ.Ο. αντί τη «σύγκληση». Κάτι που αποδεδειγμένα έλειψε στη μάχη, που έδωσε η παράταξη της ΝΔ, την Κυριακή.
Υπήρξε από ορισμένους προκλητική απόκλιση από τον θεωρητικά κοινό σκοπό. Μια συζήτηση που έχει πολύ «ψωμί» για τις επόμενες μέρες στο εσωτερικό της Ν.Δ όπου διαπιστώνεται διάθεση κάποιων να κλωτσήσουν το δικό τους τενεκεδάκι στην αυλή του Μαξίμου.
Που ακριβώς «πόναγε» η κυβέρνηση του, ο πρωθυπουργός το γνώριζε πριν από το αποτέλεσμα της κάλπης, που εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως επιταχυντής των αλλαγών και στα πρόσωπα αλλά και τη στοχοθεσία. Στη βάση της πολιτικής ανάλυσης, η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτό που προσλαμβάνει σε πρώτο επίπεδο ο πολίτης ακούγοντας ενδεχομένως και απλοϊκές αναλύσεις.
Η ΝΔ δεν φαίνεται να αιμορράγησε προς τα δεξιά της, σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά επιτακτική ανάγκη τη στροφή προς τα εκεί, ενώ εκτιμάται ότι η τρύπα που ανοίχθηκε είναι στο χώρο του κέντρου όπου βρίσκονται και οι ψηφοφόροι με τις περισσότερες απαιτήσεις και τη μικρότερη ανοχή.
«Ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα απ' όλους και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα κάθε συνεργάτη του και κάθε κυβερνητικού στελέχους. Δεν μπορώ εγώ να σας πω τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει και δεν το ξέρω και δεν θα έπρεπε να το ξέρω. Αλλά νομίζω ότι πιο πολύ πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία. Όπως κάνει από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει καταφέρει και την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, στις μεγάλες μάχες, να την έχει μαζί του, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά το 2019 ή το 2023 να είναι μαζί μας», σχολίαζε το μεσημέρι στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πριν αρχίσουν να συρρέουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να κουβεντιάσουν με τον πρωθυπουργό κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Α. Σκέρτσος και ο Μ. Βορίδης.
Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.