Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού μπαίνει πλέον στην ατζέντα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της διασποράς του κορονοϊού και των μεταλλάξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις που αφορούν δύο επαγγελματικές κατηγορίες, τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς, θέτει το ζήτημα του εμβολιασμού και της προστασίας της δημόσιας υγείας σε πρώτη προτεραιότητα και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν κόμματα αλλά και… συνδικάτα. Και κυρίως τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Καθιστώντας σαφές πως η δημόσια υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα και δείχνοντας με σαφήνεια πως θα πράξει ότι είναι εφικτό και εντός των ορίων του συντάγματος προκειμένου να χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις της πολιτείας.
Όρους και προϋποθέσεις που απαιτούν όμως και μια γενικότερη συναίνεση ειδικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, από τα κόμμα του αποκαλούμενου συνταγματικού τόξου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν πλέον να πάρουν θέση χωρίς ναι μεν και αλλά και να αποδείξουν, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δεν θα επιδιώξουν και αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτούν την πανδημία με μικροκομματικές και μικροπολιτικές στοχεύσεις.
Το ΚΙΝΑΛ έχει αναφερθεί στην ανάγκη της υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Απομένει στον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα κόμματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους.
Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν στη δύσκολη φάση που διανύουμε και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει την υφιστάμενη καμπή στην πορεία των εμβολιασμών.
Τα περί διχασμών και τα περί ευθυνών της κυβέρνησης μπορεί να αποτελούν μια αντιπολιτευτική γραμμή χρήσιμη μπροστά στην ένδεια λοιπών επιχειρημάτων και συγκεκριμένου σαφή προγραμματικού λόγου, εν τούτοις δεν δύναται να μετατραπούν και αυτή τη φορά σε επίσημη θέση. Πολύ δε περισσότερο όταν μετατρέπονται σε όπλα από τους αντιεμβολιαστές και σε «άλλοθι» από όλους όσοι εμφανίζονται διστακτικοί.
Θέση όμως καλούνται να λάβουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των υγειονομικών που στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθούν φαινόμενα αντιδράσεων οφείλουν να τοποθετηθούν με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών όπως άλλωστε προβλέπει και ο όρκος που έχουν δώσει.
Αν οι όποιες αντιδράσεις μετατραπούν σε πεδίο κινητοποιήσεων ή άλλων μορφών αντιδράσεων κατά τη φάση της εκτέλεσης του καθήκοντος που έχουν αναλάβει τότε οι ευθύνες θα βαρύνουν όσους εκπροσωπούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνοιξε. Και μπορεί να μην τίθεται την παρούσα φάση ζήτημα επέκτασής του εν τούτοις η πανδημία και η εξέλιξή της θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.