Μια άκρως προεκλογική ομιλία που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών κατά την οποία απέφυγε αναφορές στην ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης, πραγματοποίησε ο Αλ. Τσίπρας στην εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη.
Επιχειρώντας την επαναφορά του συνθήματος «ή εμείς η αυτοί», επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να πολώσει το πολιτικό κλίμα προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, ενώ απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα συμπόρευσης αλλά αυτή τη φορά «χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να επενδύει σε διαχωριστικές γραμμές και διαπιστώνοντας την επερχόμενη ήττα επεδίωξε για μια ακόμη φορά να αποδώσει ακροδεξιά χαρακτηριστικά στη Ν.Δ. στην απέλπιδα προσπάθειά του να δημιουργήσει το «αντιδεξιό μέτωπο» το οποίο ο ίδιος χρειάζεται ώστε να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα.
Ενδεικτικό του κλίματος ηττοπάθειας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός πως η προσπάθεια του Πρωθυπουργού στην προεκλογική ομιλία του να συμπράξει με άλλα κόμματα και οι αναφορές του ήταν διαρκώς επικεντρωμένη σε διαχωριστικές γραμμές. Μάλιστα επανέφερε στο λόγο του τα περί «Ελίτ» υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στο πρόγραμμά τους σχεδιάζουν να πλήξουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως ακόμη και οι μειώσεις φόρων που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ. αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος των υπολοίπων.
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του σε ένα «τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας» στην οποία προσέθεσε και κάτι ακόμη. «Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να αφαιρέσει από έναν ενδεχόμενο διάλογο ακόμη και τα όσα υποστηρίζει μέχρι τώρα περί «ηγεμονίας» του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο.
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί θέτει σαφέστατα και εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα. «Αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν αντικειμενικά, η αφετηρία στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το ορόσημο για την αποκρυστάλλωση της», σημείωσε στην ομιλία του.