Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν είναι τυχαίο και προφανώς θα πρέπει να επισημανθεί, μια και πίσω από όλες τις επιλογές στην πολιτική υπάρχει μία επαρκής αιτιολόγηση. Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε και μάλιστα τετ α τετ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία του περιοδεία πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου; Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος μαζί με αρκετούς άλλους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εξαιτίας της απλής αναλογικής δεν μπορεί να διοικήσει το δήμο του. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα;
Πολλοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι που επικράτησαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα. Να είναι μεν επικεφαλής αλλά την ίδια στιγμή να μειοψηφούν στα συμβούλια τους, αδυνατώντας να λάβουν αποφάσεις για την εφαρμογή του προγράμματός για το οποίο κέρδισαν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. Στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων για να διοικηθεί, τη στιγμή που ο νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7 σε 49.
Αντίθετα στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής του, έναντι 20 της αντιπολίτευσης.
Μπορεί άραγε να υπάρξει λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή όταν και προέκυψε το πρόβλημα, πριν ακόμα ψηφιστεί η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ότι ουσιαστικά η τότε κυβέρνηση επέλεξε να ναρκοθετήσει τους βαθμούς αυτοδιοίκησης.
Σήμερα πλέον, εκλεγμένος πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του περιφερειάρχη και δημάρχου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνει την ευχέρεια στον επικεφαλής της περιφέρειας ή του δήμου να επωμίζεται προσωπικά την ευθύνη της απόφασης, πιθανόν μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών μέσα από ισάριθμες συνεδριάσεις των συμβουλίων.
Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η διέξοδος στο αδιέξοδο που δημιουργεί η απλή αναλογική, με τον επικεφαλής να σηκώνει το βάρος της απόφασης και άρα να υπόκειται και στον τελικό έλεγχο. Θα πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση, καθώς όλα είναι υπό συζήτηση, μια και υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί βάση συντάγματος. Η προώθηση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του υπουργείου Εσωτερικών με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει ήδη αρχίσει επαφές με εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει , είναι σαφές ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την υλοποίηση της λύσης ενός δύσκολου γρίφου..