Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Μετά και τη μεσημεριανή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, την οποία η ΝΔ εκλαμβάνει ως άρνηση της κυβέρνησης να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για την υπογραφή συμφωνίας για το Σκοπιανό, είναι δεδομένη η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής.
Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα επιλέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει την πρόταση με πιθανότερες επιλογές αυτές το πρωί της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής οπότε και ορίστηκε η ενημέρωση του κ. Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση της πρότασης φαίνεται πως θα γίνει μετά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα. Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως το πολυνομοσχέδιο που δυστυχώς ψηφίζεται αυτές τις μέρες με αποκλειστική ευθύνη Τσίπρα Καμμένου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με αποφάσεις για το δημόσιο χρέος.
«Θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς ΝΔ να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση θα μπλόκαρε την συμφωνία» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Σημειώνεται πως τα σενάρια που θέλουν την Νέα Δημοκρατία να εξετάζει την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας (μομφής) διακινούνται από το πρωί στη Βουλή.
Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο liberal.gr, επιβεβαίωναν ότι «υπάρχει κινητικότητα», χωρίς να επιβεβαιώνουν όμως ότι έχουν κληθεί να υπογράψουν.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση και η Βουλή διακόπτει αυτομάτως τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η σχετική συζήτηση. Διαφορετικά, εάν η κυβέρνηση κάνει χρήσης της συγκεκριμένης ευχέρειας, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν την παρέλευση ενός εξαμήνου από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.