Η απόφαση για τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας πρέπει να είναι απόφαση των Ελλήνων πολιτών» και «Δημοκρατία είναι να γίνει αυτό που θα αποφασίσουν στην κάλπη οι πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Εμείς δεν πιστεύουμε στους συσχετισμούς της απλής αναλογικής. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ότι η απόφαση για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας δεν είναι των Ελλήνων πολιτών, αλλά μία απόφαση σε κλειστά γραφεία. Ο πρωθυπουργός «άγνωστος Χ», ο πρωθυπουργός που δεν τον ξέρουμε, που θα μας τον περιγράψουν, θα μας τον σκιαγραφήσουν και μετά μπορούμε να τον μάθουμε, δεν θεωρούμε ότι είναι μια δημοκρατική διαδικασία και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χωρίς πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης: «Ο επισπεύδων οποιασδήποτε επόμενης κάλπης φαίνεται από αυτά τα οποία λέει, είναι το ΠΑΣΟΚ. Εγώ όμως θέλω να μιλήσω και λίγο για το τι θέλουμε να κάνουμε. Γιατί θεωρώ ότι οι εκλογές αυτό, έτσι πρέπει να γίνονται. Το τι θέλεις να κάνεις την επόμενη μέρα και τι έχεις κάνει. 'Ακουσα τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης να επικαλείται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νομίζω ότι νοείται να τον επικαλείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που αβάνταρε, σιγόνταρε, δεν καταδίκαζε ξεκάθαρα τη Ρωσία σε αυτήν την εισβολή που έκανε στην Ουκρανία με τόσους νεκρούς ή οι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν κάθε λογής "ψεκασμένους" οποιασδήποτε φύσεως.
Δεν θέλω να επεκταθώ σε σχέδια "Δήμητρα" και "Οδυσσέα" και λοιπά. Ως προς το ΠΑΣΟΚ, κακώς ενοχλείται όταν μιλάμε για ενδεχόμενη πολιτική τερατογένεση ή κυβέρνηση ηττημένων στην οποία μπορεί να συμμετέχει, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να ονομάσει ως εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους είτε εμάς, αν είμαστε πρώτοι, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ταυτοχρόνως θεωρείς ότι μπορείς να συνομιλήσεις και με τη Νέα Δημοκρατία, αν κερδίσει ή και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ ταυτοχρόνως θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ασχέτως αν το ΚΚΕ το αρνείται και με το ΜέΡΑ25, ασχέτως αν το ΜέΡΑ25 το αρνείται, τότε θα αποδειχθείς τις συνέπειες αυτών που λες», είπε χαρακτηριστικά.
Τρία μεγάλα ερωτήματα
Επεσήμανε στη συνέχεια πως θεωρεί ότι «η συζήτηση για τις εκλογές έχει τρία μεγάλα ερωτήματα. Τι θα κάνεις μετά τις εκλογές; Γιατί να σε πιστέψουμε ότι θα το κάνεις και πώς θα κυβερνήσεις; Που είναι όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε. Στο τι θα κάνεις. Παρουσιάσαμε ένα πολύ κοστολογημένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Ελλάδα που θέλει να παραδώσει το 2027.
Και γιατί θα καταφέρουμε για παράδειγμα, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500Euro κύριε Χατζηνικολάου; Γιατί τον πήραμε από το 1.046Euro στα 1.176Euro. Γιατί θα καταφέρουμε ο κατώτατος μισθός να πάει από τα 650Euro στα 950Euro; Γιατί τον πήγαμε ήδη στα 780Euro. Γιατί θα μειώσουμε την ανεργία στο 8%; Γιατί τη μειώσαμε από το 17% στο 11,5%.
Γιατί θα καταργηθεί πλήρως το τέλος επιτηδεύματος σταδιακά, για τους αγρότες άμεσα; Γιατί μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Γιατί θα προχωρήσουνε όλα τα μεγάλα έργα; Γιατί από Euro850 εκατ. δημοπρατημένα έργα, έχουμε φτάσει στα Euro3,5 δισ. Γιατί θα συνεχίσουμε να βάζουμε τάξη στο κράτος; Γιατί πήραμε 500 ψηφιακές υπηρεσίες και τις πήγαμε 1.500 για όλους τους πολίτες.
Όλα αυτά γιατί τα λέω; Τα λέω γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλάς προγραμματικά, αλλά το κυριότερο να επιχειρηματολογείς γιατί θα εφαρμόσεις αυτό το πρόγραμμα. Αναδεικνύεται λοιπόν ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος. Κατ΄ αρχάς είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλούν τόση ώρα, ο ένας επικαλείται συνεργασία με τον άλλον και στο τέλος ο άλλος αμφισβητεί τη συνεργασία με τον πρώτο».
Σχέδιο «Δήμητρα»
Συνεχίζοντας ο γραμματέας της ΠΕ ΝΔ τόνισε: «Ακούω με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία λέει συνεχώς ο κύριος Βαρουφάκης και το κόμμα του, για σχέδιο «Δήμητρα», για «Οδυσσέα», για δραχμή, για τράπεζες. Και δεν θα κατηγορήσω τον κύριο Βαρουφάκη, γιατί ο κύριος Βαρουφάκης αυτά έλεγε πάντα. Πάντοτε ήταν διαχρονικά υπέρ αυτών των απόψεων. Υπεροπτικές; Επικίνδυνες; Απορώ πραγματικά πώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Τσίπρας και πρώην πρωθυπουργός, που θέλει να ξαναείναι πρωθυπουργός, κι ελπίζω ότι αυτό δε θα συμβεί, μπορεί να θεωρεί εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο έναν άνθρωπο που λέει όλα αυτά.
Τον έχει χρήσει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο τον κ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θα βάλει το 3% όρους. Όμως συζητάει με αυτό το 3,4,5% ή όσο πάρουν. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Γιατί δεν έχει μιλήσει μόνο για σχέδιο "Δήμητρα" ο κ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος έχει μιλήσει για κλείσιμο τραπεζών. Σημαίνει ότι όλα αυτά τα μεγάλα έργα, ο ΒΟΑΚ, το flyover στη Θεσσαλονίκη, η γραμμή 4 του μετρό που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ξεκινήσει, τέλος.
Σημαίνει ότι οι βαριά νοσούντες δεν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, σημαίνει ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, οι οικονομίες που, δεν είναι πάντοτε πολλές, αλλά είναι νομίζω κάτι ιερό θα τελειώσουν. Σημαίνει ότι όλα όσα έχουν γίνει στο κράτος και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα δεν θα μπορούν να προχωρήσουν».
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης: «όταν ένα κόμμα λέει ότι είναι η ατζέντα του, έρχεται και μιλάει για κλείσιμο τραπεζών, για σχέδια "Δήμητρα", για παράλληλα νομίσματα, δεν μπορείς να λες ότι μπορεί να είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Και αν το πεις, δικαίωμά σου, αλλά κρίνεσαι για αυτό. Ο κ. Τσίπρας ότι το 52% λέει των κομμάτων, είναι αριστερότερα της Νέας Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κέρδισε δυο φορές εκλογές, τη μία φορά πήρε 149 έδρες, την άλλη φορά πήρε 145 έδρες και απευθύνθηκε μόνο στον Πάνο Καμμένο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν έκανε καν συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το Ποτάμι, ούτε με το ΚΚΕ. Οπότε αυτά τα οποία έχουμε ζήσει είναι δεδομένα, τα έχουμε ζήσει. Κάνατε κυβέρνηση στην αρχή με τον κ. Βαρουφάκη, που πήγε να κάνει αυτά που λέει και τώρα και με τον Πάνο Καμμένο. Όσον αφορά τις προοδευτικές δυνάμεις, έχω εδώ το πρόγραμμά μας, το οποίο αξίζει να διαβάσουν οι πολίτες, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί όπως εφαρμόστηκε και το 2019 και εφαρμόστηκε πλήρως.
Είναι ένα πραγματικά προοδευτικό πρόγραμμα. Προοδευτικό πρόγραμμα είναι να δίνεις επίδομα στις νέες μητέρες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, να φτιάχνεις εστίες για τους φοιτητές. Έχω ένα σύνολο εδώ κοινωνικής ατζέντας, το οποίο το έχω καταγράψει, είναι συγκεκριμένες, είναι 90.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι νέες φοιτητικές εστίες, είναι κι άλλες μειώσεις φόρων, είναι περαιτέρω αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, είναι κι άλλες επενδύσεις και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι μια συνέχεια σε αυτά που γίνανε σωστά και μία πιο γρήγορη ταχύτητα σε αυτά τα οποία δεν πήγαν τόσο γρήγορα. Κι είναι ένα πρόγραμμα που έχει ειλικρίνεια και κοστολόγηση.
Και έχω εδώ και κλείνω με αυτό, μία πρώτη κοστολόγηση που κάναμε σε αυτά που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Το δικό μας το πρόγραμμα μεσοσταθμικά είναι περίπου 8 με 9 δισ. ευρώ, με βάση και τα πλεονάσματα που θέλουμε να επιτύχουμε. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουμε πέραν όλων των υπολοίπων, γιατί σε μία τετραετία που η Ευρώπη είχε ύφεση εμείς πετύχαμε ανάπτυξη μεσοσταθμικά 4,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια, η Ευρώπη είχε ανάπτυξη 15% και η Ελλάδα ήταν είτε σε ύφεση, είτε οριακά σε ανάπτυξη 1% και 1,5.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να διαχειριστεί μόνο μία κρίση, την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Εμείς δεν δημιουργήσαμε καμία κρίση, διαχειριστήκαμε μόνο κρίσεις, αλλά δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις κρίσεις. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε κοστολογήσει περίπου 45-46 δισ. ευρώ. Τα έχουμε εδώ σημείο-σημείο χωρίς πολλά-πολλά, κάτι κρατικοποιήσεις που λένε και όλα αυτά που έχουν πει στελέχη σας για να κρατικοποιήσουμε τράπεζες, για να κρατικοποιήσουμε ξανά τη ΔΕΗ χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, αυτά δεν τα σχολιάζω.
Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν ότι 21 Μαΐου με βάση και όλα όσα προηγήθηκαν σήμερα και όλα όσα έχουν ειπωθεί, η πρωτιά και κατ' επέκταση η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κομματική επιταγή, δεν το λέω ως γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, είναι εθνικό συμφέρον».
Απαντώντας σε στοιχεία που παρέθεσαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Τσίπρας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ απάντησε: «Έχω τα στοιχεία από την Εργάνη. Τα έχω πάντα μαζί μου, γιατί συνήθως απαντώ στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περίμενα ο κύριος Μάντζος να έχει επιχειρηματολογία με στοιχεία τσιπροnomics, έτσι τα λέμε αυτά.
Εργαζόμενοι κάτω από τα 500 ευρώ το 2022, δηλαδή την τελευταία φορά που έγινε αυτή η απογραφή: Μειώθηκαν κατά 17,2%. Εργαζόμενοι πάνω από 700 ευρώ: μέχρι το 2019 είχαν μειωθεί, το 2021 αυξήθηκαν κατά 40%. Ανεργία νέων πράγματι είναι ακόμα πολύ υψηλή, είμαστε όμως οι τέταρτοι στην Ευρώπη σε ρυθμούς μείωσης. Τεράστιος στόχος να συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί πιο γρήγορα, για να μειωθεί κι άλλο. Ανεργία γυναικών, μειώθηκε στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση η Ελλάδα σε ρυθμούς μείωσης ανεργίας των γυναικών.
Επίσης είναι πρώτη η χώρα μας που μείωσε την ανεργία συνολικά 7 μονάδες, 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο κ. Μάντζος μίλησε και για επενδύσεις. Είχαμε ρεκόρ 20ετίας. Όσες επενδύσεις είχε σε ένα χρόνο η χώρα μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, με όλες τις μεγάλες κρίσεις, είχε σε όλη την προηγούμενη διακυβέρνηση. Είχε σε έναν χρόνο όσο είχαν οι προηγούμενοι σε τέσσερα χρόνια, άρα σημαίνει ότι είχε 36% περίπου παραπάνω επενδύσεις.
Εθνικό σύστημα υγείας: σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω για την υγεία. Μίλησε ο κύριος Τσίπρας για συντάξεις. Ο κύριος Τσίπρας εκπροσωπεί το κόμμα που έδινε συντάξεις σε δύο και σε τρία χρόνια και έχω εδώ κύριε Τσίπρα, επειδή μιλάτε για συντάξεις, κάνατε 18 μειώσεις συντάξεων, εσείς καταργήσατε το ΕΚΑΣ, εσείς μειώσατε τις συντάξεις της χηρείας, τις αναπηρικές συντάξεις, φέρατε τη ντροπιαστική προσωπική διαφορά που χρόνο με το χρόνο με την πολιτική μας αίρουμε τις συνέπειες της προσωπικής διαφοράς και μετά από 15 χρόνια κάνουμε τις πρώτες μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις.
Πάμε λοιπόν και στους φόρους. Δεν περίμενα να ακούσω εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ή επέβαλλε 29 φορολογικούς συντελεστές. Ακούστηκε και το αφορολόγητο. Το αφορολόγητο το πήγε από τα 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 100%, επί Νέας Δημοκρατίας 55%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας φόρος άδικος και τελικά τον αύξησε.
Ακούμε συνεχώς για προοδευτική διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, από το ΣΥΡΙΖΑ, από τα υπόλοιπα κόμματα και για κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική είναι να διορίζεις εκπαιδευτικούς, διορίσαμε 25 χιλιάδες εκπαιδευτικούς μετά από πάρα πολλά χρόνια. Διορίσαμε 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση.
Κοινωνική πολιτική είναι τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, να μην πηγαίνουν τα άτομα με βαριά αναπηρία όπως έκαναν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ξανά και ξανά για να πιστοποιούν την αναπηρία τους. Κοινωνική πολιτική είναι να δίνεις τις συντάξεις στην ώρα τους σε δύο μήνες και όχι σε δύο και τρία χρόνια όπως γινόταν πριν. Κοινωνική πολιτική είναι να αυξάνεις τις δαπάνες για την υγεία κι όχι να τις μειώνεις. Όλα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα όσα χρόνια τους ακούγαμε, γιατί δεν είχαν κυβερνήσει, τώρα τους είδαμε, ήταν μια υποκρισία, ήταν ένα ψέμα».
Στην τελευταία του τοποθέτηση ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Αυτό το οποίο νομίζω ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήταν μια τετραετία με πάρα πολλές κρίσεις. Ακούσαμε και ότι «ο Μητσοτάκης έφερε την πανδημία». Έχουμε ακούσει και για "ακρίβεια Μητσοτάκη". Προφανώς λοιπόν σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Αυτό που μας διδάσκουν όλους μας οι κρίσεις -και κυρίως διδάσκουν αυτούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης-, είναι ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη.
Και επειδή θέλω να μιλήσω μόνο για πράξεις και όχι για θεωρίες, ως προς την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση αυτή, την αντιμετώπισε δίνοντας πάνω από Euro13 δισ. και μάλιστα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, φορολογώντας τις εταιρίες παροχής ενέργειας. Προφανώς δεν μηδένισε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αλλά ενίσχυσε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τα νοικοκυριά, από 80% έως 90% και στα πιο ευάλωτα μέχρι και 100%.
Στις επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ήταν λίγο μικρότερο, στους αγρότες ήταν κάπου 80%, 90%. Ακρίβεια τροφίμων, ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και γενικότερα το κόστος ζωής. Δεν μπορεί δυστυχώς να μηδενιστεί μαγικά ο πληθωρισμός. Τι μπορεί να γίνει; Να μειωθούν οι φόροι, κάτι το οποίο είναι μόνιμο. Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός και η χώρα μας έχει σταθερά πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από ό,τι η Ευρώπη.
Όμως τα μέτρα αυτά έχουν σημασία γιατί θα μείνουν, αυτές οι μειώσεις φόρων, αυτές οι ενισχύσεις. Περάσαμε πανδημία. Η πανδημία πέραν των πολύ μεγάλων συνεπειών που είχε παγκοσμίως υγειονομικά, είχε και μια πολύ μεγάλη απειλή για τις θέσεις εργασίας. Και θεωρώ ότι είναι επιτυχία της Κυβέρνησης αυτής το γεγονός ότι τις διέσωσε. Έδωσε για την στήριξη της οικονομίας στην πανδημία πάνω από 43 δισ. ευρώ.
Και πολλά από αυτά τα χρήματα προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτό και φράσεις όπως «δεν είναι φετίχ το νόμισμα» ή "δεν είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες" είναι φράσεις που δεν πρέπει να λέγονται. Να μιλήσουμε και για το πρότυπο σύστημα εμβολιασμού. Όλα όσα ζήσαμε ήταν αντιμετώπιση κρίσεων και εφαρμογή προγράμματος.
Μια άλλη κρίση ήταν η κρίση στα σύνορα, στον Έβρο. Θέλω να σταθώ εκεί, δεν έχουμε μιλήσει για αυτό το θέμα. Είδαμε να πηγαίνει ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Παπαδημούλης, να εισηγείται να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο. Το 2019 στη χώρα μας είχαμε 92.000 αιτούντες άσυλο σε 121 δομές ντροπής. Σήμερα έχουμε 14.000 σε 33 δομές. Έχουν μειωθεί κατά 85% οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα.
Ξέρετε τι άλλο μας δίδαξε αυτή η περίοδος; Πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις, όπως όταν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις δύσκολες για την πανδημία, όπως όταν δόθηκαν χρήματα που έπρεπε να δοθούν. Το τρίτο πράγμα που μας δίδαξε είναι ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και αυτά που λέμε να τα εννοούμε και να τα εφαρμόζουμε.
Εμείς δεν θα σας πούμε ότι η Ελλάδα μέσα σε τέσσερα τόσο δύσκολα χρόνια έγινε μια ιδανική χώρα. Ποτέ δεν το έχουμε ισχυριστεί αυτό και μας κατηγορούν πολλές φορές οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλοντας να αλλοιώσουν αυτά που λέμε και εμείς και ο Πρωθυπουργός.
Όμως η Ελλάδα θεωρούμε ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έγινε πιο ισχυρή εθνικά, πιο οχυρωμένη αμυντικά. Έχει μια οικονομία η οποία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, πιο ανθεκτική. Έχει μεγαλώσει το ΑΕΠ, έχει πάει σε επίπεδα προ μνημονίων, πάνω από 200 δισ. ευρώ. Έχει μειώσει το χρέος της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.
Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας δέκα χρόνια. Το 2016 έμαθα μετά το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, ότι πρέπει να πληρώνω το 86% όσων κερδίζω σε φόρους και σε εισφορές. Προφανώς αυτό έχει πέσει αρκετά, είναι κάτω από το 70%, αλλά πρέπει να πέσει και άλλο.
Είναι μια χώρα λοιπόν που έχει λιγότερους φόρους. Έχει σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας περισσότερες και όχι, αυτές που δημιουργήθηκαν, σχεδόν όλες είναι μη επισφαλείς θέσεις εργασίας.
Έχει περισσότερους εκπαιδευτικούς, 25.000 εκπαιδευτικούς. Πρέπει να γίνουν και άλλα στα σχολεία, πρέπει να γίνουν και άλλα στην παιδεία. Όμως έχουμε για παράδειγμα περισσότερα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Έχουμε διαδραστικούς πίνακες. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι σε αυτά που πρέπει να κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί πρέπει όταν μιλούμε να λέμε και αυτά τα οποία θεωρούμε ότι δεν τρέξαμε τόσο γρήγορα.
Και θέλω να σταθώ σε αυτό το οποίο είπε ο πολίτης ο οποίος είναι συνάδελφός μου δικηγόρος και μίλησε για την εφαρμογή του νόμου. Και για αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που εμείς πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Είναι πολύ σημαντικές κινήσεις όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας, είναι πολύ σημαντικές οι επεμβάσεις εκκαθάρισης εστιών από παραβατικούς, από μολότοφ, από ναρκωτικά και η απόδοσή τους σε φοιτητές και σε καθηγητές.
Πρέπει να γίνουν και άλλες περισσότερες. Είναι πολύ σημαντικό να πάμε πιο γρήγορα στη δικαιοσύνη και μιλάω ως δικηγόρος. Έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά χρειάζονται άλματα,
να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα η δικαιοσύνη. Εμείς μπορούμε με την αυτοκριτική που κάνουμε να λέμε ότι θα κάνουμε καλύτερα τα νοσοκομεία γιατί δώσαμε Euro1,4 δισ. παραπάνω για την υγεία, διορίσαμε 14.000 και μόνιμους υγειονομικούς.
Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Μπορούμε εμείς να λέμε ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν και οι υπόλοιποι φόροι που δεν έχουν μειωθεί γιατί μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Μπορούμε να μιλάμε για περισσότερες αποδόσεις χώρων πανεπιστημίων σε φοιτητές γιατί ήμασταν οι πρώτοι, πρέπει να γίνουν περισσότερες, που το κάναμε μετά από 4 χρόνια.
Αυτοί οι οποίοι συμπορεύονται με το μπάχαλο, αυτοί οι οποίοι θρέφονται από το μπάχαλο δεν μπορούν. Για εμένα αυτό το οποίο συνοψίζεται σε αυτό που θέλουν να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι στη φράση που έχει ειπωθεί και κυρίως στα κόμματα της Αριστεράς, ότι «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».
Κάποιοι μέσα στις κρίσεις προσπάθησαν να χτίσουν πολιτικές καριέρες. Βγήκαν στους δρόμους ακόμα και για αμετανόητους δολοφόνους. Είπαν ότι τα εμβόλια δεν υπάρχουν και μετά είπαν ότι «ξεστοκάρουμε» εμβόλια για τους νέους. Μίλησαν για «πανδημία Μητσοτάκη», για «ακρίβεια Μητσοτάκη», μίλησαν για ένα δήθεν νεκρό κορίτσι στον Έβρο. Πήγαν να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση του φράχτη.
Δεν ψήφισαν μεγάλες εθνικές συμφωνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με τα λάθη που έγιναν και που πρέπει να διορθωθούν και να τρέξουμε πιο γρήγορα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να μιλάνε στους πολίτες, να μιλάμε στους πολίτες για μια Ελλάδα η οποία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι πιο ισχυρή από ό,τι το 2019.
Το θέμα λοιπόν είναι με την επιλογή που θα κάνουμε, που θα κάνουν οι πολίτες στις κάλπες, να είναι ακόμα πιο ισχυρή το 2027 και να μην γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Π. Μαρινάκης: Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος – Δημοκρατία είναι να γίνει αυτό που θα αποφασίσουν στην κάλπη οι πολίτες #εκλογες2023 pic.twitter.com/eRjpOo8Mga
— ΕΛΛΑΔΑ 24 (@ellada24) April 28, 2023