Του Βασίλη Βησσάριου
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2017 στο κόμμα των ΑΝΕΛ επικρατούσε αναβρασμός. Ο πρόεδρος, με τον «υπερτροφικό»... λόγο (κατά τον αναπληρωτή του υπουργό Φώτη Κουβέλη), «πληθωρικός» (κατά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα) ήταν έξαλλος.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε μια αποστροφή του λόγου του και απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις, είχε ταυτίσει το κόμμα των ΑΝΕΛ με την ακροδεξιά της Αυστρίας, προκαλώντας την οργή του Πάνου Καμμένου, που εκείνη την περίοδο ήταν παρών στα ελληνικά δρώμενα και δεν απουσίαζε από την ελληνική πολιτική σκηνή.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου βγήκε μπροστά δηλώνοντας «είναι κακοήθεια εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν να εξισώνει το νεοναζιστικό κόμμα της Αυστρίας με το κεντρώο και πατριωτικό κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναζητώντας άλλοθι για να δικαιολογήσει τη στάση του, και είναι δυστυχώς προφανέστατο ποιοι πολιτικοί ενισχύουν με τη στάση τους την Ακροδεξιά στην Ευρώπη. Και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…».
Ο, επί σειρά εβδομάδων, εξαφανισμένος λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και κατά μία εκτίμηση πάσχων από βαριά μορφή λαρυγγίτιδας (εκ Ρωσίας προερχόμενη μορφή γρίπης που πλήττει πολλά στελέχη της συγκυβέρνησης) και τενοντίτιδας (ούτε του"ιτάρει λόγω των προβλημάτων) τις τελευταίες εβδομάδες, τότε έβγαινε σε κανάλια και ραδιοσταθμούς.
«Έκανε τη δήλωση νύχτα» ήταν το σχόλιό του για τον κ. Juncker σημειώνοντας με νόημα «κάνει κρύο στις Βρυξέλλες, ήταν τέτοιες οι συνθήκες που μπορεί να με μπέρδεψε με τον Βορίδη ή τον Γεωργιάδη» και εμφανώς ικανοποιημένος από αυτό που σκέφτηκε είχε επιτεθεί και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Χθες, μια προβεβλημένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Αννέτα Καββαδία, χαρακτήρισε τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Καμμένο, τον οποίο έχουν ψηφίσει και βουλευτές του κόμματός της, «ακροδεξιό και ρατσιστή». Και δεν είναι η πρώτη φορά. Και δεν είναι η μόνη που έχει επιτεθεί σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Άλλωστε συνολικά η ομάδα των 53 έχει μετ'' επιτάσεως θέσει θέμα απομάκρυνσης των ΑΝΕΛ. Όχι μόνο του Δ. Καμμένου, αλλά στο σύνολο. Εκπρόσωποι της τάσης που έχει κυρίαρχο ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή, αλλά κάνουν την καρδιά πέτρα μέχρι να βρεθεί κάποιο δεκανίκι. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως δεν μπορεί να είναι απλή και η λύση της συνεργασίας.
Όμως, πέραν αυτού, στους ΑΝΕΛ υπήρξε αφωνία. Ουδείς απάντησε στην κ. Καββαδία που επιτέθηκε στον Δ. Καμμένο με τέτοιο τρόπο. Το κόμμα του δεν βρήκε να πει τίποτα. Κατάπιε αμάσητη την αναφορά, εκτός αν η ίωση που πλήττει την ηγεσία είναι μεταδοτική και δημιούργησε προβλήματα στο κομματικό σύστημα.
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά όπως φαίνεται τους ΑΝΕΛ. Αφού δεν αντιδρούν ενδεχομένως αποδέχονται τις κατηγορίες και επιβεβαιώνουν έτσι και τον Juncker και τις αναφορές του. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι αν συνεργάζεται και αποδέχεται τη ψήφο «ακροδεξιών και ρατσιστών» κατά την κ. Καββαδία, βουλευτών των ΑΝΕΛ για να παραμένει στην καρέκλα της εξουσίας κάτι έχουν χάσει στο... διάβα τους.
Επίσης δεν μπορούν να ομιλούν για πρώτη φορά Αριστερά αλλά για πρώτη φορά... Αριστεροακροδεξιά με ρατσιστικές πινελιές, κυβέρνηση.