Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης που από τους πολλούς χαρακτηρίζονται ως θετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ερχομό του φθινοπώρου ουσιαστικά θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Μέσα από αυτά ασφαλώς και θα κριθεί η νέα λογική και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία λοιπόν για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η διαχείριση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Μπορεί η επιλογή αυτή να ήταν από τις πρώτες που ψηφίστηκαν στο κοινοβουλίου εν μέσω θέρους και οι όποιες αντιδράσεις να έμειναν εντός της Βουλής, όμως το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει τις επόμενες εβδομάδες και η φοιτητική κοινότητα παίρνει σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής στα έδρανα.
Οι αλλαγές στο άσυλο που συντελέστηκαν με την νομοθέτηση μίας διαφορετικής αλλαγής θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων εντός των αμφιθεάτρων και η πιθανότητα αντιδράσεων δε θα πρέπει να θεωρείται μικρή. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Το κλίμα άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο.
Κάποιοι προκειμένου να επικρίνουν την κυβέρνηση έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι το άσυλο έγινε σεβαστό ακόμα και από τους Ναζί στην κατοχή. Ισχυρισμός, ο οποίος είναι απαράδεκτος μια και ουσιαστικά εξισώνει τον φασισμό με τη νόμιμη εξουσία ενός δημοκρατικού Κράτους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα Πανεπιστήμια υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλώς εθελοτυφλεί.
Η κατάσταση όμως τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει στο απροχώρητο. Δε βοηθά η ψεύτικη ωραιοποίηση στ' όνομα κάποιων ιδεολογικών εμμονών. Ποια είναι η καθαρή εικόνα, την οποία ορισμένοι προσπαθούν να αποφύγουν ακόμα και τώρα;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η περιοχή ειδικά γύρω από το Πολυτεχνείο έμοιαζε «παραδομένη». Μία γρήγορη επίσκεψη ήταν αρκετή για να είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι μεταφέρθηκαν από την περιοχή δημόσιες υπηρεσίες μέχρι ακόμα και η στάση των λεωφορείων.
Αντί δηλαδή η οργανωμένη πολιτεία να «κυνηγήσει» αυτούς που έκαιγαν τα λεωφορεία απλώς άλλαξε τα δρομολόγια τους.
Η συνέχεια ήταν απολύτως προδιαγεγραμμένη. Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να μετακομίζουν ή να κλείνονται από νωρίς στα σπίτια τους και οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Αποτέλεσμα να παραλύσει η ζωή σε μια ολόκληρη συνοικία.
Είναι σαφές ότι η κατάργηση του ασύλου , όπως αυτό λειτουργεί ή καλύτερα δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα όταν καθηγητές «χτίζονται» μέσα στα γραφεία τους. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα όταν πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα οι «γνωστοί – άγνωστοι μπαχαλάκηδες», γνωστοί καταστροφείς της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, κάθε φορά που καταδιώκονται από την αστυνομία να βρίσκουν καταφύγιο εντός του Πολυτεχνείου,προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.
Όλοι λοιπόν θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι εν έτει 2019, πως η επαναφορά στην κανονικότητα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Το να μπορεί ένας φοιτητής με ασφάλεια να φοιτά στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε κεντρώο, ούτε αριστερό.
Μέχρι εδώ όλα καλά, μια και ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με το παραπάνω σκεπτικό, παρά ενδεχομένως τις επιμέρους επιφυλάξεις που θεμιτά μπορεί ο καθένας να διατηρεί. Όμως υπάρχει ένα κομβικό σημείο που πιθανόν να αποτελέσει βαρόμετρο εξελίξεων.
Δεν είναι τίποτα άλλο από το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο. Η σωστή τήρηση αλλά και κυρίως η γρήγορη και με πρόγραμμα αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο θα καθορίσει το αποτύπωμα στην κοινωνία της όλης πορείας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Με άλλα λόγια από την μία όσο πιο γρήγορα οι πολίτες δουν αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή για παράδειγμα του Πολυτεχνείου και από την άλλη οι φοιτητές και οι καθηγητές αντιληφθούν ότι η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει σε τίποτα την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων τότε η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Σε διαφορετική περίπτωση το momentum θα έχει χαθεί...