Υποβάθμιση των Πανεπιστημίων κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη σύσταση της ειδικής ομάδας που θα αντιμετωπίζει τα απίστευτα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται σε πανεπιστήμια της χώρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους πρυτάνεις. Έφτασε, δε, στο σημείο να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση «πριμοδοτεί» θέτοντας βάσεις εισαγωγής, τα ιδιωτικά Κολλέγια.
Τα όσα ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις είναι ενδεικτικά και επιβεβαιωτικά της πρόθεσης του κόμματος να διατηρήσει την αντιπολιτευτική τακτική της ακραίας ρητορικής και των επιθέσεων προς την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η θέση του υπέρ της αντίθεσης συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως προς την δημιουργία σώματος 1.000 αστυνομικών αλλά και η θεωρία πως το όριο εισαγωγής στα ΑΕΙ πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια μέσα από όσους δεν θα μπουν σε πανεπιστήμια, άσχετα με τον βαθμό που θα γράψουν.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την επιδείνωσή τους.
Μάλιστα υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προωθούνται οδηγούν στην «υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων», ενώ έκανε λόγο και για «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων».
Έμφαση έδωσε στο θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων αναφερόμενος στις αντιδράσεις όπως είπε των πανεπιστημιακών και τονίζοντας ότι «την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στην χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα Δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας».
Αν και όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της ανομίας, εντούτοις δεν έγιναν γνωστά περισσότερα στοιχεία για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας δήλωνε πως το φοιτητικό κίνημα είναι αυτό που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα, εγείρονται ερωτήματα για το πως θα λυθούν αυτά τα θέματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί τα τελευταία 30 χρόνια και φυσικά δεν αντιμετωπίστηκαν την πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση το δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης έδειξε τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα πανεπιστήμια, όμως, δεν μπορεί να είναι και δεν θα γίνουν, πεδία βολής της κυβερνητικής προπαγάνδας και συκοφάντησης. Πεδία καταστολής και αστυνομοκρατίας. Πεδία πειραματισμών εις βάρος της δημόσιας Παιδείας, που ανοίγουν το δρόμο στην κερδοσκοπία και στην Παιδεία για τους λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνέκρινε την δημιουργία του σώματος των 1.000 αστυνομικών για τα πανεπιστήμια με τις προσλήψεις καθηγητών, λέγοντας ότι αυτές καθυστερούν, ενώ έφτασε να χαρακτηρίσει την καθιέρωση ορίου εισαγωγής στα ΑΕΙ ως πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων, υιοθετώντας τα όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μέσω των τρολς και επαναλαμβάνονται από διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όπως γνωρίζετε» είπε «η υπουργός Παιδείας αρχικά είχε εξαγγείλει την βάση του δέκα. Δεν το έκανε διότι απλούστατα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή. Άποψή μας είναι ότι πετάει το μπαλάκι στα πανεπιστήμια και θα ισχυριστεί ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τον αποκλεισμό 20 χιλιάδων και πλέον νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα πρόκειται «για προώθηση αυτών των μαθητών ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια που εσχάτως με διάφορες τροπολογίες απέκτησαν τη δυνατότητα όχι να δίνουν πτυχία ίσης εκπαιδευτικής αξίας με τα ΑΕΙ, αφού οι σπουδές τους υπολείπονται κατά πολύ, αλλά ισότιμης επαγγελματικής αξίας, αφού οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να εγγράφονται ισότιμα στο Τεχνικό ή το Οικονομικό Επιμελητήριο». Μάλιστα κατέληξε να δηλώσει ότι «είναι ζήτημα δικαιοσύνης αλλά και απαξίωσης κάθε έννοιας της αριστείας».